pibespanacb22

L'economia espanyola frena el seu creixement fins al 0,3% al primer trimestre del 2022, enfront del 2,2% dels tres mesos anteriors, taxa que suposa una desacceleració d'1,9 punts enfront del quart trimestre del 2021, segons la dada avançada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que atribueix aquesta dada a la contracció del 3,7% al consum de les llars.

En termes interanuals, la variació del Producte Interior Brut (PIB) se situa al 6,4%, taxa nou dècimes superior a la del quart trimestre del 2021.

La contribució de la demanda nacional al creixement interanual del PIB és de 3,3 punts, cinc dècimes inferior a la del quart trimestre del 2021. Per la seva banda, la demanda externa presenta una aportació de 3,1 punts, 1,3 punts més que el trimestre anterior.

La despesa en consum final s'incrementa un 2,4% respecte al mateix trimestre del 2021. Aquesta taxa és set dècimes inferior a la del quart trimestre. La despesa en consum final de les llars experimenta una taxa interanual del 3,1%, taxa que suposa un 1,1 punts menys que al trimestre passat. Per la seva banda, la despesa en consum final de les administracions públiques presenta un creixement del 0,8%, quatre dècimes superior a la del trimestre precedent.

La formació bruta de capital registra una variació del 6,7%, semblant a la del trimestre anterior.

La inversió en actius fixos materials presenta una taxa interanual del 5,7%, taxa que suposa un 4,4 punts més que al trimestre precedent. Per components, la inversió en habitatges i altres edificis i construccions augmenta 5,2 punts (passant del -3,9% a l'1,3%), mentre que la inversió en maquinària, béns d'equip i sistemes d'armament s'incrementa 2,8 punts (creix un 12,3%, enfront del 9,5% del trimestre anterior).

D'altra banda, la inversió en productes de la propietat intel·lectual experimenta una variació del 12,1%, amb un increment de 2,2 punts respecte a la taxa del trimestre passat.

Quant a la demanda externa, les exportacions de béns i serveis augmenten un 20,8% respecte al primer trimestre del 2021, taxa que suposa 2,9 punts més que al trimestre anterior. Aquesta acceleració es produeix per un increment de les taxes interanuals de les exportacions de serveis (del 81,6% al 100,9%). Dins d'aquestes, la despesa de no residents al territori econòmic puja 270,6 punts (del 589,7% al 860,3%).

Les importacions de béns i serveis varien un 12,1% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, un punt menys que al quart trimestre. Aquesta desacceleració s'explica per la disminució de les importacions de béns (de l'11,1% al 10,3%) juntament amb un descens en la taxa de variació interanual de les importacions de serveis (del 23,7% al 22,3%). Per la seva banda, la despesa de residents a la resta del món desaccelera en 66 punts la seva variació interanual aquest trimestre (del 169,7% al 103,7%).

Pel que fa a l'oferta, el valor afegit brut de les branques industrials augmenta un 1,3% respecte al mateix trimestre del 2021, taxa similar a la del trimestre anterior. Dins d'aquestes, la indústria manufacturera s'incrementa un 2%, taxa que suposa 2,1 punts més que al trimestre precedent. El valor afegit brut de la construcció creix un 1,1% respecte al mateix trimestre del 2021, 4,7 punts més que al trimestre anterior. La variació interanual del valor afegit brut dels serveis al primer trimestre és del 8,3%, sis dècimes més que a la del trimestre precedent. Finalment, les branques primàries registren una variació interanual del -1,3% aquest trimestre, enfront del -4,7% del trimestre anterior.

El PIB a preus corrents augmenta a una taxa interanual del 10,3%. Aquest creixement és dues dècimes superior al registrat al quart trimestre del 2021. Amb això, el deflactor implícit de l'economia presenta una variació interanual del 3,7%, sis dècimes inferior a la del trimestre anterior.

RENDES I OCUPACIÓ

La remuneració dels assalariats presenta un creixement interanual del 7,2% al primer trimestre, 1,4 punts superior al del trimestre anterior. Aquest resultat és conseqüència de l'augment del 6,2% del nombre d'assalariats, quatre dècimes superior al del trimestre precedent, i que la remuneració mitjana per assalariat varia un 1%, enfront del 0% del quart trimestre del 2021.

Quant a l'ocupació, el nombre d'hores treballades efectivament augmenta un 3,2% respecte al quart trimestre, 3,3 punts més que al trimestre anterior. En termes interanuals, el nombre d'hores treballades efectivament augmenta 4,8 punts, fins al 7,5%. La taxa de variació interanual de les hores treballades a les branques industrials se situa a l'1,2%, taxa que suposa 4,7 punts més que durant el trimestre precedent.

En el cas de la construcció, la variació interanual és del 6,2%, amb un increment de 7,7 punts respecte al trimestre anterior. Les hores treballades al sector serveis augmenten 4,9 punts la seva variació interanual respecte al quart trimestre del 2021, fins al 9%. Finalment, les branques primàries presenten una variació del –0,2%, amb un descens d'1,8 punts respecte al trimestre anterior.

Els llocs de treball equivalents a temps complet, definits com el nombre d'hores treballades entre la jornada mitjana realitzada a llocs de treball a temps complet, augmenten un 0,5% respecte al trimestre anterior. Aquesta variació és dues dècimes inferior a la del quart trimestre i s'explica per l'efecte combinat de la variació de les hores treballades i l'augment de la jornada mitjana a llocs de treball a temps complet (del -0,8% al 2,6 %).

En termes interanuals, l'ocupació presenta un creixement del 5,3%, cinc dècimes inferior al registrat al trimestre precedent, taxa que suposa un increment de 934.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any. La taxa de variació interanual de l'ocupació de les branques industrials se situa a l'1,3%, taxa que suposa 1,3 punts menys que al trimestre precedent.

En el cas de la construcció, la variació interanual de l'ocupació és del 4,8%, amb un increment de 3,4 punts respecte al trimestre anterior. L'ocupació en serveis disminueix set dècimes la seva variació interanual respecte al trimestre anterior, fins al 6,1%. Finalment, la feina a les branques primàries presenta una variació de l'1,8%, amb un descens de 2,8 punts respecte al trimestre anterior.

El nombre d'hores efectivament treballades creix un 3,2% respecte al quart trimestre, 3,3 punts més que al trimestre anterior. En termes interanuals, el nombre d'hores treballades efectivament puja 4,8 punts, fins al 7,5%. Amb això, la variació interanual de la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet se situa a l'1,1%. I la productivitat per hora efectivament treballada registra una taxa del –1%.

Noticias relacionadas

contador