• L'avanç de l'economia és el major creixement en tres anys
brokershockpeque

L'economia dels EUA va créixer un 3,3% al tercer trimestre, tal com ha informat el Departament de Comerç del país en la seva segona estimació. Així, ha superat les expectatives de Reuters, que situaven el creixement al 3,2%, així com la primera estimació, que assenyalava que el PIB nord-americà havia crescut un 3%.

L'economia dels EUA va créixer més ràpid del que es va pensar inicialment durant el tercer trimestre i va aconseguir el seu ritme més ràpid en tres anys, ja que els augments en la inversió empresarial en inventaris i equips van compensar una moderació a la despesa del consumidor.

El PIB va augmentar un 3,3% al tercer trimestre en comparació a l'any anterior, també impulsat per un repunt de la despesa pública, assenyala el Departament de Comerç en la seva segona estimació dimecres. Aquest va ser el ritme més ràpid des del tercer trimestre del 2014, a més, al segon trimestre de l'any, l'economia dels EUA va pujar un 3,1%.

Anteriorment es va informar que l'economia havia crescut a un ritme de 3% durant el període de juliol a setembre. Va ser la primera vegada des de 2014 que l'economia va experimentar un creixement del 3% o més durant dos trimestres consecutius.

El creixement de la despesa en el consumidor, que representa més de dos terços de l'economia nord-americana, es va desaccelerar en experimentar una expansió del 2,3%, una dècima per sota del prèviament anunciat i d'un punt percentual si es compara amb el creixement del 3,3% experimentat al segon trimestre.

El ritme de creixement, però, no sempre mostra la veritable salut de l'economia, ja que els inventaris, béns que encara no s'han venut, van contribuir amb 0,8 punts percentuals al creixement del PIB al tercer trimestre, respecte al 0,73 punt percentual anterior.

Excloent-ne la inversió d'inventari, l'economia va créixer en una taxa de 2,5%. Quan es mesura des del costat dels ingressos, el producte també va pujar a una taxa de 2,5%. El govern ha assenyalat que els guanys corporatives després d'impostos van augmentar en una taxa del 5,8% el trimestre passat després d'haver augmentat a un ritme de sol 0,1% durant el segon trimestre.

La taxa d'estalvi, al mateix temps, es va reduir al 3,3% entre juliol i setembre, una dècima menys, cosa que suggereix un lent creixement dels salaris, que obliga les famílies a finançar les compres amb els estalvis.

La inversió empresarial en nous equips, per la seva banda, es va elevar al 10,4%, el ritme de creixement més ràpid des de fa tres anys. La inversió en infraestructures no residencials va caure un 6,8%, la caiguda més experimentada des de l'últim trimestre de 2015.

Finalment, la despesa del Govern es va elevar un 0,4%, després de contreure durant dos trimestres consecutius. El Govern federal va incrementar la despesa en un 1,3%, fonamentalment en defensa. Els governs estatal i local van reduir la despesa una dècima, enfront de la contracció d'un 1,5% experimentada el trimestre anterior.

AUGMENTEN ELS BENEFICIS EMPRESARIALS

Els guanys de producció -beneficis corporatius ajustats a la valoració d'inventari i consum de capital- van augmentar a 91.600 milions de dòlars durant el tercer trimestre (77.395.000 d'euros), davant l'augment de 14.400 milions de dòlars (12.167.000 d'euros ) durant el trimestre immediatament anterior.

Concretament, els beneficis de les empreses financeres van augmentar a 60.600 milions de dòlars (51.202.000 d'euros) durant el tercer trimestre, enfront de la disminució de 33.800 milions de dòlars (28.558.000 d'euros) dels tres mesos anterior.

De la seva banda, els beneficis de les empreses no financeres van augmentar 12.500 milions de dòlars (10.560 milions d'euros), davant l'augment de 59.100 milions de dòlars (49.927.000 d'euros) del trimestre anterior.

Noticias relacionadas

contador