desempleo usa

L'atur dels EUA ha sorprès. La taxa d'atur ha baixat el setembre fins al 3,5%, xifra que suposa mínims des de desembre de 1969, enfront del 3,7% precedent. La dada és millor del que s'esperava, ja que les estimacions apuntaven que es mantingués. Durant el novè mes de l'any, el nombre de persones en atur va disminuir en 275.000. L'economia nord-americana continua en un nivell proper a la plena ocupació.

Segons les dades publicades aquest divendres pel Departament de Treball, el país governat per Donald Trump va sumar 136.000 nous llocs de treball privats, el ritme de creixement més lent en quatre mesos. En aquest cas, la xifra ha decebut, ja que el consens de mercat esperava que es creessin 145.000 llocs de treball.

Pel que fa als salaris, els guanys per hora van pujar un 2,9% en comparació amb el mateix mes de l'any anterior, però es van desaccelerar davant els mesos previs. En concret, els salaris per hora van arribar als 28,09 dòlars, des dels 27,30 dòlars.

D'altra banda, la creació d'ocupació d'agost s'ha revisat a l'alça, dels 130.000 publicats als 168.000 d'ara. Amb la dada de setembre, els EUA arriba a la ratxa més llarga de la història registrant creixements en l'ocupació.

Augmenten les esperances que l'economia nord-americana pugui esquivar una recessió

Les xifres d'atur de setembre resten possibilitats al fet que la Reserva Federal dels EUA (Fed) porti a terme una altra retallada de tipus d'interès l'octubre, cosa a la qual apunten alguns analistes, sobretot després de les males dades publicades i les notícies dels últims dies. A més, augmenten les esperances que l'economia nord-americana pugui esquivar una recessió.

"Crec que tindrem una lleugera postura moderada de la Fed després d'aquesta notícia", assenyala Think Markets. No obstant això, la majoria dels economistes vaticinen que el banc central nord-americà reduirà els tipus d'interès com a mínim un cop més aquest any, a causa de la incertesa política i comercial.

L'informe d'ocupació es publica immediatament després d'una sèrie de dades econòmiques febles, incloent-hi la caiguda en l'activitat manufacturera mínims de més de 10 anys el setembre i una forta desacceleració en el creixement de la indústria de serveis a nivells vistos per última vegada el 2016. A això cal sumar la guerra comercial amb la Xina, que ha erosionat la confiança empresarial, en enfonsar la inversió i la fabricació.

Noticias relacionadas

contador