portada trump xi jinping

"La Xina té la determinació i la capacitat per defensar els seus interessos". Però també espera que els Estats Units pugui resoldre els seus problemes amb diàleg, i no mitjançant decisions unilaterals. És el que ha dit el portaveu del Ministeri d'Economia xinès, Gao Feng, que participa en la delegació que presideix el viceprimer ministre Liu He, i que aquest dijous i aquest divendres viatgen a Washington per intentar acostar postures amb els nord-americans.

Tot això passa després que diumenge passat Donald Trump elevés el to sobre les polítiques aranzelàries dels EUA amb la Xina. Tot i que durant les últimes setmanes el president nord-americà va retardar la imposició d'aranzels per afavorir les negociacions, diumenge va dir en Twitter que els pujaria al 25% i que hi hauria més productes xinesos taxats.

Del 10% sobre productes xinesos per valor de 200.000 milions de dòlars es passaria a un 15% addicional per a aquest divendres, i va amenaçar amb imposar impostos del 25% a 325.000 milions addicionals "en breu". Això inclouria productes químics, materials de construcció, mobles i productes d'electrònica de consum.

"L'actitud xinesa ha estat consistent, i la Xina no sucumbirà davant cap pressió. El país ha fet les previsions per respondre a qualsevol possible escenari", ha defensat Gao Feng al matí d'aquest dijous. Fins i tot amb aquestes mostres de confiança, la veritat és que les negociacions que arrenquen aquest dijous es duran a terme a contrarellotge i si no s'aconsegueix un consens per al divendres és molt probable que els mercats de valors mundials comencin a desplomar-se. Alguns experts vaticinen caigudes de fins al 20%.

Segons Gao Feng, per arribar a un acord es requereix un esforç per part dels dos bàndols. El portaveu ministerial ha incidit que la Xina ha demostrat "sinceritat" enviant negociadors a Washington "tot i les amenaces", ha recollit l'agència de notícies Reuters.

Feng també s'ha referit a les acusacions que des d'occident s'ha fet a la Xina sobre els possibles robatoris de secrets tecnològics. Sobretot, després de l'episodi de Huawei, que tenia aspecte d'introduir la nova xarxa 5G al Regne Unit. Insistents acusacions per part de l'executiu nord-americà i fins i tot per l'agència CIA d'espionatge van provocar també una crisi en la companyia. Segons el portaveu ministerial xinès, aquestes acusacions no estan raonades i no estan "basades en fets".

TRUMP ES JUSTIFICA

Davant les declaracions xineses, Donald Trump va continuar escalfant les ja tenses relacions. Durant un míting que va tenir lloc aquest dimecres, el president nord-americà va incidir que la pujada d'aranzels es devia al fet que el gegant asiàtic havia trencat l'acord.

Noticias relacionadas

contador