guerra comercial portada nueva banderas china eeuu

A només cinc dies de que entri en vigor l'enèsima ronda aranzelària sobre les exportacions xineses als EUA, els dos països prossegueixen les seves converses comercials. Com a gest de bona voluntat, ha transcendit que el gegant asiàtic ha incrementat la compra de soja, en resposta a un dels esculls de l'anomenat acord de 'fase un' que és, precisament, l'increment de les importacions d'aquest cultiu.

Entre setembre i novembre d'aquest any, les importacions xineses de la llavor lleguminosa nord-americana van augmentar 13 vegades respecte al mateix període de l'any passat, segons Xiaoping Zhang, Director Regional de la Gran Xina per al Consell d'Exportació de soja dels Estats Units. Això es basa en l'anàlisi de dades xinesos i nord-americans.

Les vendes de soja dels Estats Units a la Xina es van reduir dràsticament durant la segona meitat de l'any passat després que Pequín prengués represàlies als aranzels nord-americans. Com a resultat, totes les compres xineses de soja nord-americana aquest any es van produir a través d'acords específics, fora dels canals comercials normals, amb l'objectiu d'evitar els aranzels de represàlia del gairebé 30%, va dir Zhang en una entrevista telefònica a la CNBC.

Aquesta tendència es va fer pública divendres, quan el Ministeri de Finances de la Xina va dir al seu lloc web que les empreses xineses "importen independentment" certes quantitats de productes nord-americans i que el govern està treballant en l'exempció d'aranzels per a alguns productes de soja, porc i altres matèries primeres nord-americanes.

Aquestes exempcions aranzelàries van sorgir en resposta a les sol·licituds individuals de diverses empreses per a les importacions de soja i carn de porc amb origen als Estats Units, tal com va informar el Ministeri en un comunicat recollit per Reuters. No obstant això, no es van especificar les quantitats afectades per l'exempció.

La Xina va imposar aranzels del 25% tant a la soja com a la carn de porc dels Estats Units el juliol de 2018, en resposta als aranzels imposats per Washington sota l'acusació que la Xina roba i obliga a la transferència de la propietat intel·lectual nord-americana a empreses xineses.

DISCREPÀNCIES SOBRE COMPRES AGRÍCOLES

D'altra banda, també ha transcendit que els dos països encara estan en desacord sobre la mida de les compres de productes agrícoles que ha de fer el gegant asiàtic.

El president Donald Trump ha demanat a la Xina que compri entre 40.000 i 50.000 milions de dòlars de béns agrícoles l'any, xifra que és molt més que els 8.600 milions de dòlars que el país va comprar l'any passat, assenyala WSJ citant persones familiaritzades amb les negociacions. L'administració dels EUA també exigeix ​​que la Xina anunciï públicament els seus plans de compra i que digui que no dependran de les condicions de mercat ni de les obligacions comercials.

Noticias relacionadas

contador