china eeuu

La tretzena ronda de negociacions entre els EUA i la Xina per buscar una sortida acordada a la guerra comercial que mantenen les dues potències des de fa un any i mig arrenca aquest dijous. Pequín s'ha dedicat a caldejar els ànims abans del seu viatge a Washington: primer, escurçant l'estada de la delegació Xina a la capital dels EUA; segon, "instant fermament" l'administració de Donald Trump a retirar les sancions contra empreses del país a les quals acusa de violacions de drets humans.

El Ministeri de Comerç de la Xina ha urgit els Estats Units a mantenir-se allunyat dels problemes interns del país, després que la Casa Blanca posés a la llista negra una gran quantitat de companyies xineses a causa de presumptes violacions dels drets humans contra les minories musulmanes a la regió occidental de Xinjiang a la Xina.

"Instem encaridament els Estats Units que deixin de fer comentaris irresponsables immediatament sobre el tema de Xinjiang" i que "deixin d'interferir" en els "assumptes interns de la Xina, i eliminin les entitats xineses rellevants de la llista d'empreses al més aviat possible", un portaveu del ministeri va dir dimarts en un comunicat, segons una traducció de Google. "La Xina també prendrà totes les mesures necessàries per salvaguardar resoludament els interessos del país", ha sentenciat.

Aquestes declaracions s'han produït després que les tensions entre els Estats Units i la Xina s'hagin incrementat abans de les molt esperades converses comercials d'aquesta setmana. Els Estats Units va prohibir dilluns a 28 empreses xineses fer negocis amb empreses nord-americanes sense que se'ls atorgui una llicència del govern dels EUA, a causa de problemes de drets humans.

El govern de Trump va imposar dimarts restriccions de visats als funcionaris xinesos "que es creu que són responsables o còmplices de la detenció i l'abús" de grups minoritaris musulmans a Xinjiang.

"Els Estats Units demana a la República Popular de la Xina que posi fi immediatament a la seva campanya de repressió a Xinjiang, alliberi tots els detinguts arbitràriament i que cessi els esforços per obligar els membres de les minories musulmanes xineses que resideixen a l'estranger a tornar a la Xina per enfrontar un destí incert, el secretari d'Estat Mike Pompeo va dir dimarts en un comunicat.

Noticias relacionadas

contador