trump-xi-jinping-guerre-commerciale-douane-tarifs 20190912114531

Les expectatives sobre la reunió Xina-EUA que tindrà lloc des d'aquest dijous a Washington s'han refredat d'un cop de ploma després que els mitjans del gegant asiàtic hagin publicat que la delegació xinesa es planteja retallar la seva estada a la capital nord-americana. L'acord sembla tornar a allunyar-se.

La Xina ha suavitzat subtilment les esperances dels mercats davant la tretzena ronda de negociacions entre les dues potències, que s'anava a celebrar el 10 i 11 d'octubre, ja que les diferències entre les parts en qüestions fonamentals segueixen sent molt acusades. Segons fonts citades pel mitjà South China Morning Post, la delegació asiàtica ja està planejant escurçar la seva estada a Washington en una nit.

En concret, aquestes fonts apunten que si al final s'escurça el viatge, això eliminaria la possibilitat que les converses es prolongaran fins divendres a la nit, com estava previst en un inici, ja que la delegació xinesa posaria rumb a l'aeroport el mateix divendres, en comptes de dissabte, com s'esperava.

"Les postures polítiques abans de les converses d'alt nivell entre els EUA i la Xina que comencen dijous estan augmentant perillosament les probabilitats que no vegem un mini-acord comercial o una reducció important dels aranzels", diuen els experts d'Oanda, que creuen que "les probabilitats que es tanqui algun tipus d'acord comercial aquesta setmana semblen haver caigut d'una tirada al 40%".

La reacció de la Xina es produeix després que els EUA hagi inclòs a la seva 'llista negra' altres 28 empreses xineses, entre elles 8 gegants tecnològiques, per presumptes violacions dels drets humans de les minories musulmanes. la Xina ja ha rebutjat aquestes acusacions i ha instat a l'Administració de Donald Trump que corregeixi el seu error i "es mantingui en sintonia" perquè, d'una altra manera, prendran represàlies.

El viceprimer ministre Liu He tornarà a encapçalar la delegació de la Xina a Washington, segons una declaració oficial publicada pel Ministeri de Comerç de la Xina aquest dimarts. Aquesta serà la primera reunió entre les parts en territori nord-americà des del col·lapse de les converses comercials al maig.

Noticias relacionadas

contador