trump-chine-xi-jinping

L'esperada reunió entre el president nord-americà, Donald Trump, i el president xinès, Xi Jinping, per signar un acord comercial no tindrà lloc aquest mes. Segons han informat diverses fonts a Bloomberg, és més probable que aquesta s'acabi produint a l'abril, com a molt aviat.

S'espera que sigui a finals d'abril quan se celebri una cimera entre els dos mandataris al mateix emplaçament, el complex turístic de Mar-a-Lago. La Xina està pressionant perquè s'organitzi una visita d'Estat formal per signar l'acord i evitar més visites de baix perfil, va dir una de les fonts a Bloomberg.

Una altra font ha indicat que el president xinès hauria cancel·lat un possible viatge als Estats Units aquest mes davant el viatge que realitzarà a Europa a finals de març.

El representant comercial dels Estats Units, Robert Lighthizer, s'ha referit aquesta setmana als "grans temes" que encara no s'han resolt en les converses, i ha afirmat que hi ha pocs indicis que s’hi produeixi un avanç, incloent-hi el tractament de la propietat intel·lectual. Els funcionaris xinesos també s'han queixat que les aparences difereixen de la realitat i un acord no és tan imminent com s'espera. A més, desconfien i creuen que Trump podria no reunir-se amb Xi malgrat que aquest viatge als Estats Units.

El mateix Trump ha canviat el biaix del seu discurs durant els últims dies, i ha deixat enrere un enfocament més urgent que estudiava la signatura d'un acord al març. Al seu torn, aquest va reconèixer que Pequín està preocupat davant la possibilitat que els EUA ‘s’aixequi de la taula' i es retiri d'un acord comercial, per la qual cosa ha ofert ajornar una cimera amb Xi fins que s'arribi a un acord final.

"Podríem fer-ho de qualsevol manera", va dir Trump als periodistes dimecres a la Casa Blanca. "Podem tenir l'acord completat i venir a signar o podem tenir l'acord gairebé acabat i negociar alguns dels punts finals. Jo preferiria això. Però no importa tant", va afirmar.

Noticias relacionadas

contador