la-chine-face-a-une-periode-de-turbulences-avec-la-montee-des-risques-externes-selon-xi-jinping

La Xina ha fixat un objectiu de creixement de la seva economia superior al 6% per 2021, segons ha anunciat aquest divendres el primer ministre xinès, Li Keqiang, a l'Assemblea Nacional Popular xinesa, l'esdeveniment polític més important de l'any al país.

La Xina va registrar un creixement del PIB del 2,3% l'any passat, convertint-se en l'única gran economia que es va expandir al mig de la pandèmia del coronavirus. Tot i això, segons recull CNBC, es dubta de l'exactitud de les xifres econòmiques oficials del país.

Li ha comunicat l'objectiu de creixement en un informe de treball del govern presentat durant la cerimònia d'obertura de l'Assemblea Popular Nacional. La reunió forma part de la trobada parlamentària anual Dos Sessions de Pequín, que estableix les prioritats econòmiques i polítiques nacionals per 2021.

El primer ministre s'ha mostrat en general positiu pel que fa a la recuperació econòmica de la Xina després de la pandèmia, encara que ha assenyalat àrees de debilitat, com els "impediments" a la despesa dels consumidors, les difícils condicions per a les petites empreses i la creixent pressió per mantenir l'ocupació estable.

Per 2021, Li ha anticipat que la Xina aspira a una taxa d'atur urbà de l'entorn del 5,5% i té com a objectiu la creació de més d'11 milions de nous llocs de treball urbans, el mateix que el 2019 i per sobre dels 9 milions de l'any passat.

La Xina també s'ha fixat un augment de gairebé el 3% en l'índex de preus al consumidor.

Enfortir el desenvolupament de la ciència i la tecnologia és una de les principals tasques per a l'any, ha afegit Li. El primer ministre ha avisat que "ens enfrontem a tasques formidables en la prevenció i desactivació de riscos al sector financer i altres àrees".

RELACIONS AMB ELS EUA

Pel que fa al comerç internacional, Li ha apuntat que el país "promourà el creixement de les relacions comercials mútuament beneficioses entre la Xina i els Estats Units sobre la base de la igualtat i el respecte mutu."

El primer ministre no ha ofert més detalls, però ha afirmat que la Xina treballarà per accelerar les negociacions de lliure comerç amb el Japó i Corea de Sud, i considerarà activament la possibilitat d'unir-se al Tractat Integral i Progressista d'Associació Transpacífic, acord del qual l'expresident Donald Trump va retirar els Estats Units immediatament després de la seva presa de possessió el 2017. Encara no està clar si l'administració del president Joe Biden pressionarà perquè els Estats Units s'hi reincorpori.

Li ha declarat també aquest divendres que encara hi ha "baules febles" en el control de la Xina de la Covid-19, però que l'economia s'ha recuperat prou.

Noticias relacionadas

contador