bandera-china1

El principal regulador bancari de la Xina ha advertit del risc de bombolles als mercats internacionals i al mateix sector immobiliari del país, com a últim senyal de la creixent preocupació pels elevats preus dels actius mundials.

Els mercats financers d'Europa i els EUA estan desincronitzats amb les seves economies i alimentats per la política monetària i fiscal, alerta Guo Shuqing, president de la comissió reguladora de la banca i les assegurances del país, en uns comentaris que apunten a un possible contagi al sistema financer xinès.

"Em preocupa que el problema de la bombolla als mercats financers estrangers esclati algun dia", ha declarat. "El mercat xinès està ara molt vinculat als mercats estrangers i el capital estranger hi segueix entrant". La dura advertència es produeix després que es comptabilitzaran grans fluxos d'entrada de capitals a la Xina arran de la seva ràpida recuperació de la pandèmia, i mentre les autoritats de Pequín tractaven de liberalitzar l'accés de l'estranger al sistema financer de país, fortament controlat.

Guo, que també és secretari del banc central, ha subratllat que l'"escala i velocitat" dels fluxos d'entrada és manejable i ha afegit que, d'una banda, s'ha de fomentar els fluxos transfronterers, però de l'altra, s'ha d'evitar causar volatilitat al mercat nacional.

El 2020, la inversió estrangera directa a la Xina va ascendir fins als 163.000 milions de dòlars, superant els fluxos cap a qualsevol altre país del món. Els inversors van invertir al voltant d'1 bilió de renminbis (155.000 milions de dòlars) en els mercats de capitals del país a través de plans d'inversió a Hong Kong.

Els seus comentaris, que han fet baixar els preus de les accions en tot Àsia dimarts, han impulsat les expectatives d'enduriment monetari a la Xina. L'índex CSI 300 dels majors valors cotitzats a Xangai i Shenzhen de país ha aconseguit el seu nivell més alt al febrer, superant la seva anterior pic a l'estiu de 2007, durant les primeres fases de la crisi financera mundial.

Noticias relacionadas

contador