xi jinping portada

La Xina ha sol·licitat formalment unir-se a l'Acord Comercial Transpacífico (CPTPP, per les sigles en anglès) en un clar intent per rellançar la seva economia. Així ho ha anunciat el ministre de Comerç xinès, Wang Wentao, aquest divendres.

La sol·licitud del gegant asiàtic (i segona major economia del món) arriba just en plena tensió geopolítica amb un dels estats membre de l'acord, Austràlia.

Concretament, aquesta mateixa setmana l'ambaixada de la Xina a Austràlia ha pressionat una investigació parlamentària sobre la membresía d'aquest últim. Ara, el país asiàtic sol·licita unir-se al CPTPP apel·lant amb una carta a la contrapartida del titular de Comerç xinès a Nova Zelanda, Damian O'Connor.

L'acord va ser signat el 2018 per 11 països, entre ells Austràlia, Canadà, Xile, Japó i Nova Zelanda. El país nipó, que enguany ostenta la presidència del grup, ha assegurat que discutirà amb la resta de membres la petició de la Xina, però no ha deixat pistes sobre quan es prendrà una decisió al respecte.

Recordem que el TPP, l'anterior pacte de comerç que hi havia a la regió abans del CPTPP, va ser una de les eines de Barack Obama per apropar-se a Àsia, però el seu successor, Donald Trump, en va forçar la retirada dels EUA el 2017.

Noticias relacionadas

contador