portada xi trump acuerdo

Amb les negociacions entre la Xina i els EUA estancades, Washington espera que la cimera del G-20 a Osaka ajudi a desbloquejar les converses, però Pequín demana abans un "gest de bona fe dels nord-americans". Imposen certes condicions a la Casa Blanca per aconseguir un acord comercial.

El govern xinès encara ha de confirmar si el president Xi Jinping es reunirà amb el president dels Estats Units, Donald Trump, durant la reunió del G-20 al Japó a finals d'aquest mes. Dilluns passat, Trump va amenaçar amb augmentar els aranzels dels productes xinesos, si Xi no assisteix.

La resposta xinesa va arribar dijous, quan diversos portaveus van assenyalar que creuen que és probable que Xi vagi a la reunió d'Osaka. Això sí, volen que Washington acati una sèrie de peticions primer. Aquestes inclouen la cancel·lació de tots els aranzels addicionals; respectar l'acordat durant la reunió del G-20 a l'Argentina l'any passat; i cenyir-se a termes d'equitat en els acords.

"La posició de la Xina ha estat molt clara i explícita, són els EUA que va iniciar la fricció comercial", va dir Liang Ming, director de l'Institut de Comerç Internacional del país asiàtic.

"Ara és la Xina que ostenta la posició dominant, més que els EUA, per la qual cosa podríem tenir converses a la cimera del G-20, però la condició prèvia és que els EUA mostri bona fe", va dir Liang. "Si continua fent marxa enrere en els compromisos, preferiríem no tenir la trobada", ha afegit.

La visió del país asiàtic, segons aquest alt càrrec de comerç xinès, és que "l'economia xinesa pot aguantar les pressions d'una guerra comercial prolongada", que consideren que està en els interessos de la campanya de Trump de cara a les presidencials del 2020.

contador