juncker presidente comision europea

La Comissió Europea ja ha respost a la decisió del Parlament britànic d'enviar de nou la primera ministra, Theresa May, a negociar amb Brussel·les l'acord del Brexit. Encara que no ho ha fet com els britànics esperaven. Aquest dimecres ha aprovat un nou paquet de mesures d'emergència per a una retirada del Regne Unit sense acord, després que hagin augmentat les possibilitats en aquest sentit.

Brussel·les ja havia dit en més d'una ocasió que l'acord que s'havia assolit amb el govern de May era el millor que es podia aspirar, i que no hi havia cap punt que es pogués renegociar. Després de la decisió del Parlament britànic encara no s'ha pronunciat al respecte, encara que la seva decisió de preparar més mesures davant la possibilitat d'un Brexit caòtic i desordenat no deixa cap dubte, per la qual cosa es pot interpretar com una reacció negativa a l'esdevingut aquest dimarts.

Segons ha explicat el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, i recull ABC, Brussel·les ha pres aquesta decisió "davant l'augment de les possibilitats que es produeixi un Brexit sense acord". La Comissió Europea ha actualitzat les mesures de contingència en cas d'un Brexit dur durant la reunió del Col·legi de Comissaris que s'ha celebrat aquest dimecres, només un dia després que Westminster aprovés una resolució demanant la renegociació de l'acord de retirada que ja s'havia pactat, i més concretament la part que es refereix a la frontera sobre Irlanda, que és el punt que més butllofes està aixecant entre els 'brexiters'.

L'actualització de les mesures ha estat només el primer pas, ja que Timmermans ha recalcat que la resposta oficial a la decisió del Parlament britànic, que el passat 15 de gener va rebutjar l'acord de retirada, arribarà aquesta tarda de la mà del president de la Comissió Europea. I és que està previst que Jean-Claude Juncker comparegui davant el Parlament Europeu al costat del negociador cap de la UE per al Brexit, Michel Barnier, per parlar de la marxa de les negociacions amb el Regne Unit i intercanviar impressions sobre el que ha passat durant les últimes hores.

Les noves mesures aprovades per la Comissió, que se sumaran al paquet de contingència ja previst, versen sobre diferents temes. Per exemple, fan referència a la continuïtat dels estudiants del programa Erasmus+ al Regne Unit en el que queda de curs, un cop s'hagi produït el Brexit el 29 de març, la cooperació en matèria de seguretat, o els elements pressupostaris que afecten les pensions dels europeus que han treballat al Regne Unit i viceversa. Unes mesures que es posaran en marxa "sempre que el Regne Unit compleixi amb els seus compromisos pressupostaris i legals", ha remarcat el vicepresident Timmermans.

Noticias relacionadas

contador