• Les promeses són revisables, i el seu incompliment retornarà els seus integrants de nou a la llista de paradisos fiscals. Brussel·les insisteix fer el pacte públic, d'aquesta manera un element més de pressió per al seu compliment.
ep diaeuropa banderala union europea
THINKSTOCK

Ecofin treu Panamà, Corea del Sud, Emirats Àrabs, Barbados, Granada, Macau, Mongòlia i Tunísia de la llista "negra" de paradisos fiscals acordada al desembre, després dels compromisos adquirits en aquesta matèria. En cas d'incompliment tornaran a alimentar la llista de jurisdiccions no cooperatives.

L'eliminació d'aquests països de la llista "negra" està justificada per una anàlisi d'experts duta a terme, sobre els compromisos assumits per aquestes jurisdiccions, tractant d'abordar les deficiències trobades per la UE. En tots els casos, aquestes promeses estan lligades a cartes signades per principals responsables polítics.

D'aquesta manera, la llista de paradisos fiscals redueix els seus membres a nou estats o territoris, que són Samoa Americana, Bahrain, Guam, Illes Marshall, Namíbia, Palau, Samoa, Saint Lucia i Trinitat i Tobago.

"El nostre procés per fer la llista, ja està demostrant que val la pena. Jurisdiccions de tot el món han treballat dur per fer compromisos de reforma de les seves polítiques fiscals. L'objectiu és promocionar la bona governança globalment", ha assenyalat el ministre de Finances de Bulgària, Vladislav Goranov, quea ostenta aquest semestre la presidència de l'Ecofin.

Aquestes vuit jurisdiccions passen ara a la llista "grisa" de paradisos fiscals, que inclourà 55 estats compromesos ja a modificar els seus normatives fiscals, adequant-les als estàndards europeus i internacionals durant el 2018.

Els ministres d'Economia i Finances han de revisar les promeses assumides per les jurisdiccions que formen part de la llista "grisa" a finals d'any, verificant així el seu compliment. Si no fos el cas, el resultat portaria de nou aquests països a punt de partida, reconeixent com a paradisos fiscals.

BRUSSEL·LES PUBLICARÀ LES PROMESES ADQUIRIDES

El comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici ja ha reiterat la seva intenció de fer públics aquests compromisos, creant així un control democràtic sobre les promeses, i impulsant el focus mediàtic sobre elles. Un motiu més per assegurar el seu compliment a finals d'aquest any.

La llista europea de jurisdiccions no cooperatives en matèria fiscal (el seu nom oficial) va ser acordada pels Vint-i-vuit al desembre de 2017, i incloïa al principi 17 estats. El seu objectiu és el d'"impulsar la bona governança fiscal" al món i "maximitzar els esforços per prevenir l'elusió, el frau i l'evasió fiscal".

Aquesta llista va ser pactada després d'haver avaluat durant l'any passat un total de 92 països i territoris, d'acord a tres criteris: transparència fiscal, fiscalitat "justa" i implementació de les mesures acordades per l'OCDE.

Noticias relacionadas

contador