bandera-gigante-alemania
REUTERS/Hannibal Hanschke

L'Oficina Federal d'Estadística d'Alemanya (Destatis) ha donat a conèixer aquest dimarts la dada de l'Índex de Preus al Consum (IPC) de setembre. Segons ha confirmat, la rebaixa temporal de l'impost sobre el valor afegit (IVA) decretat pel Govern d'Angela Merkel va deixar la taxa d'inflació interanual en negatiu en el novè mes de l'any, amb un descens del 0,2%.

Aquest és la reculada més gran que es registra des de 2015, segons ha detallat el departament en un comunicat del qual es fa ressò Efe. Les dades de setembre encara són provisionals, atès que estan elaborades amb estimacions de diversos 'Länder' -estats federats- del país, però ja reflecteixen allò que ha passat.

La rebaixa temporal de l'IVA va ser aprovada per l'Executiu alemany al març, dins del paquet de mesures destinat a contrarestar l'impacte econòmic del coronavirus i animar el consum. No va entrar en vigor fins al juliol, suposant una rebaixa d'aquesta taxa indirecta del 19% al 16% vigent fins aleshores.

A l'agost, la taxa interanual va quedar en el 0,0%, mentre que al juliol s'havia registrat ja, per primera vegada en quatre anys, una primera reculada del 0,1%. Ara l'IPC interanual s'ha situat en negatiu, encara que respecte al mes anterior, és a dir, en taxa mensual, la reculada de setembre ha estat del 0,2%.

L'IPC harmonitzat per a Alemanya, el que es calcula amb criteris comunitaris, va caure al 0,4% en termes interanuals, el mateix percentatge en negatiu respecte al mes anterior. En aquest cas, juntament amb el factor de l'IVA, també hi ha influït la persistent caiguda dels preus del sector enèrgic, amb una reculada interanual del 7,1%.

Les dades definitives seran difoses per Destatis el 13 d'octubre.

Noticias relacionadas

contador