• La moneda britànica, en màxims de dos mesos contra el dòlar, per sobre dels 1,3400 dòlars
  • L'euro/lliura, s'acosta al seu millor canvi de quinze dies
cbdolarlibra

La lliura perllonga la seva figura aquest dimecres, fins assolir el seu millor canvi en dos mesos contra el dòlar, per sobre dels 1,3400 dòlars. Els inversors abracen les compres a la moneda britànica, que es canvia en 0,8500 lliures contra l'euro -màxims de gairebé 15 dies-, després que hagi transcendit que el Govern de Theresa May ha arribat a un acord preliminar amb la Unió Europea (UE) per la factura del divorci. L'euro i el dòlar, per la seva banda, romanen sense massa canvis després que Corea del Nord hagi disparat un nou míssil balístic.

I és que per als operadors del mercat de les divises, que fa diverses jornades que estan incrementant les seves apostes alcistes en la moneda britànica basant-se en les notícies positives que arriben des dels negociadors de Londres i Brussel·les, res ha pogut eclipsar el principi d'acord sobre la quantitat que el Regne Unit haurà de pagar pel Brexit. Segons 'The Telegraph', s'ha arribat a un acord preliminar, no definitiu, pel qual la primera ministra britànica, Theresa May, accepta abonar entre 40.000 i 49.000 milions de lliures (entre 45.000 milions i 55.000 milions d'euros) al bloc comunitari com a part del procés de sortida dels britànics del club europeu. No obstant això, la xifra final quedarà oberta i dependrà de la metodologia que s'utilitzi per calcular-la.

Es tracta d'un pas previ a la reunió crucial de dinar del proper dilluns 4 de desembre entre la primera ministra Theresa May i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. La quantitat final encara s'ha de calcular de forma precisa, si bé, aquests números comencen a aproximar-se a la postura defensada des de Brussel·les al voltant dels costos del procés i superen en un 50% la proposta inicial britànica. No obstant això, els analistes avisen que l'elevada volatilitat experimentada durant la jornada de dimarts pot tornar aquest dimecres, "ja que la moneda està a mercè de les declaracions i les informacions al voltant d'aquest acord preliminar", indica Boris Schlossberg, analista de BK Asset Management.

"Si es fa oficial, aquest seria una gran fita per a la primera ministra May, però de moment no és més que una esperança", avisa l'analista i subratlla que bona mostra d'això són les batzegades de la divisa davant el desmentit del Nombre 10 de Downing Street. No obstant això, "encara que els problemes polítics d'Irlanda i el seu problema fronterer podrien seguir sent un problema, l'acord de llei Brexit hauria de ser suficient per desbloquejar les converses. Els inversors seguiran aplaudint les notícies que ofereixen impuls al cable (lliura/dòlar)", assegura l'expert.

"La perspectiva és que l'Executiu de May confirmi aquests números en les pròximes hores, que poden acabar elevant-se fins als 100.000 milions d'euros", avisa James Huges, analista d’Axitrader. "Dóna la sensació de ser una completa claudicació del Govern tot i la forta retòrica esgrimida anteriorment", prossegueix l'analista per qui, si es confirma, mostra que la UE ha posat sobre la taula que no continuarà amb les negociacions sense un acord en aquest punt i que "no té por de jugar dur", insisteix.

L'EURO I EL DÒLAR CONSOLIDANT-SE

D'altra banda, després de les últimes notícies sobre un nova prova armamentista de Corea del Nord, el dòlar pràcticament no s'ha immutat davant els seus principals rivals i es manté sense massa canvis, al voltant dels 1,1850 dòlars davant l'euro.

L'encreuament rei del mercat de les divises està consolidant els recents moviments al voltant d'aquest preu, mentre el mercat segueix molt pendent de les bones dades macroeconòmiques nord-americanes, amb la confiança dels consumidors dels EUA, que va augmentar a un màxim de gairebé 17 anys en novembre, impulsada per un mercat laboral robust. També s'ha beneficiat de les compres després que el projecte de llei de la reforma tributària de Donald Trump va passar el tràmit al Comitè de Pressupost del Senat.

Aquests esdeveniments s'han mantingut el 'bitllet verd' apuntalat, tot i l'amenaça nord-coreana i es mostra pla davant el ien, al voltant dels 111,500 iens i sense canvis també contra el franc suís, l'altra moneda que sol actuar com a actiu refugi.

Noticias relacionadas

contador