• La lliura es manté per sobre dels 1,33 dòlars
ep euro dolar portada
Europa Press

El còctel d'esdeveniments que van posar en marxa el ral·li de l'euro la setmana passada manté la moneda europea al voltant del rècord de dos mesos que va conquistar divendres. Després de deixar una fita als 1,1944 dòlars, en el seu encreuament contra el dòlar aguanta per sobre dels 1,1900 dòlars en aquesta arrencada de l'última setmana de novembre. L'atenció al mercat de les divises passa també per la fita d'un mes i mig de la lliura, després que hagi transcendit que hi ha 'fumata blanca' sobre la factura del Brexit.

Després de l'increment de les dues monedes hi ha un factor comú: la debilitat que arrossega el 'bitllet verd' des de la publicació de les actes de la Reserva Federal (Fed) de la reunió del banc central nord-americà del mes de novembre. El document va deixar patent els dubtes dels membres del comitè de la Fed sobre el repunt de la inflació, la qual cosa va enviar un senyal al mercat que la política monetària del regulador de cara a 2018 pot no estar clara.

L'onada de vendes en el dòlar, unida al bon desenvolupament de l'economia en diversos països comunitaris, especialment Alemanya, van seguir donant ales a la moneda europea. A més, al capdavant de la política alemanya, la notícia que els socialdemòcrates de Martin Schultz s'avenen a dialogar sobre una possible coalició de Govern, va relaxar la prima de risc polític que s'havia acarnissat a la moneda a inicis de la setmana passada. El fracàs de les negociacions de la CDU de la cancellera Angela Merkel amb els liberals i Els Verds, deixa un panorama incert a la primera potència de l'Eurozona i els experts preveuen que les negociacions amb els socialistes alemanys s'estenguin fins l'any vinent.

"Si la idea que es va despenjar durant les actes del banc central que es van publicar la setmana passada, de desvincular el final del 'tapering' de les previsions sobre inflació guanya tracció, la moneda comunitària hauria de mantenir-se ben apuntalada”

En qualsevol cas, des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, el trencament sostingut de la resistència als 1,1880 dòlars "obre el camí cap a una reconquesta de l'àrea dels 1,20 dòlars", indica Michael Hewson, analista de CMC Markets . Però, perquè l'euro/dòlar aguanti per sobre d'aquest nivell, caldrà que "els participants del mercat es creguin que el Banc Central Europeu (BCE) no prolongarà el seu programa de compres fins al 2019", indiquen els experts de Danske Bank.

Més concretament, "si la idea que es va despenjar durant les actes del banc central que es van publicar la setmana passada, de desvincular el final del 'tapering' de les previsions sobre inflació guanya tracció, la moneda comunitària hauria de mantenir-se ben apuntalada", expliquen els analistes de l'entitat danesa. En aquest sentit, creuen que els comentaris dels membres del banc central són importants per al mercat, per ara, i en aquest sentit criden a prestar atenció a les intervencions de Yves Mersch d'aquesta setmana i la vinent.

ACORD EN LA FACTURA DEL DIVORCI ENTRE REGNE UNIT I LA UE

La lliura, com és habitual, centra l'atenció també dels operadors. Més concretament la seva resistència per sobre dels 1,33 dòlars, gràcies al sentiment positiu que s'ha desfermat al voltant dels avenços durant les negociacions sobre el Brexit.

La primera ministra britànica, Theresa May, devia aconseguir ja amb Brussel·les un acord perquè el Regne Unit pagui al voltant de 45.000 milions d'euros en abandonar la Unió Europea, tot i que la factura definitiva es mantindrà en secret, segons ha publicat aquest diumenge el diari 'The Sunday Times', citant fonts europees pròximes a la negociació.

May va assegurar que el seu gabinet havia acordat pagar més diners després d'una reunió crucial mantinguda la setmana passada que aplana el camí per a unes negociacions formals sobre el nou acord comercial que ha de ser aprovat durant una cimera a Brussel·les al proper mes.

Noticias relacionadas

contador