• La lliura es manté sota el focus entre el BoE i el Brexit
money euros cash

Després del ral·li de l'euro, que l'ha mantingut en una carrera ascendent durant les últimes quatre jornades, els torns van canviar per a la divisa comunitària aquest dilluns. Durant una jornada durant la qual les divises es van veure embrancades en estrets rangs, la divisa europea va assolir un màxim de dos mesos als voltants dels 1,1975 dòlars i s'ha donat la volta fins a nivells per sota dels 1,1900 dòlars aquest dimarts. L'interès dels operadors es torna cap al dòlar aquesta setmana, amb diversos esdeveniments en marxa als EUA i la lliura continua sent la tercera protagonista.

L'esgotament que exhibeix l'euro va arrencar durant la sessió nord-americana de dilluns. No obstant això, els analistes no troben una raó clara perquè no prosseguís fins als 1,20 dòlars. "Certa debilitat en el rendiment del bund alemany, unida al fet que el preu dels 1,1975 dòlars és el nivell en què el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va assenyalar que el canvi de la divisa necessita ser monitoritzat , podrien explicar el revers en l'operativa de l'euro/dòlar", argumenta la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien. "L'estructura tècnica de la cruïlla indica que la correcció pot prosseguir fins als 1,1850 dòlars", avisa Lien.

Els analistes de Danske Bank també responsabilitzen el BCE que la moneda no arribi nous màxims abans de final d'any. "És poc probable que la divisa europea superi els 1,20 dòlars sense suport del banc central, una cosa que és poc probable que passi durant la reunió de desembre.

Tant Lien com els analistes de l'entitat danesa destaquen que la resta de la setmana serà "mogudeta" per al dòlar i l'euro també tindrà una renovada dosis d'acció amb la publicació de l'informe de la inflació del mes de novembre. "Als EUA la dada dels preus al consum acapararà l'atenció dels mercats, després de l'accent de la Reserva Federal (Fed) en la debilitat de la inflació", indiquen des de Danske Bank.

D'altra banda, no creuen que la compareixença del nou president de la Fed, Jerome Powell, davant el Senat dels EUA, cambra que ha de ratificar, excepte sorpresa, com a pròxim president de la Reserva Federal (Fed) a partir de febrer, mogui el mercat.

EL BREXIT SEGUEIX SENT EL MOTOR DE LA LLIURA

Com no podia ser d'altra manera, la lliura també acapara part del protagonisme aquest dimarts. D'una banda, perquè les negociacions sobre el divorci del Regne Unit i la Unió Europea (UE) afronten una altra setmana clau, ja que s'aproxima la següent data límit del Govern de Theresa May per tancar els acords del Brexit. De l'altra, perquè el Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) presenta la seva Revisió d'Estabilitat Financera, a la qual seguirà una intervenció del governador de l'entitat, Mark Carney.

Quan l'informe va ser publicat al juny, el BoE va descriure el sistema financer com resistent, però va expressar la seva preocupació que el crèdit al consumidor creixés massa ràpid i va ordenar als bancs que construïssin reserves de capital anticícliques en cas que es produeixi una desacceleració. "En aquell moment, la seva perspectiva, en general positiva, va ajudar a elevar la lliura esterlina, però aquesta vegada, el Banc d'Anglaterra és més cautelós sobretot perquè aquesta és la ronda més dura de proves d'estrès bancari fins al moment", apunta Lien.

Pel que fa al Brexit, la part de les negociacions que afecten la frontera amb Irlanda del Nord s'ha tornat un tema candent davant la crisi en marxa en el Govern de Dublín. Però l'acord sobre la factura del divorci ha donat ales a la lliura, que ha tocat màxims d'un mes i mig i es manté per sobre dels 1,3300 dòlars. No obstant això, des de Danske Bank no esperen que hi hagi un "ral·li significatiu en la lliura a mesura que s'entra a la segona fase de les negociacions".

Noticias relacionadas

contador