ep billetes monedas euros euro dinero 20180430102302
EUROPA PRESS - Archivo

Els mercats mundials tenen ganes de calma i el de les divises no n’és una excepció. El dòlar, l'euro i la lira busquen estabilitat després de la forta volatilitat de la setmana passada, mentre els inversors giren la seva mirada cap a les converses entre la Xina i els EUA que se celebraran el 22 i 23 d'agost i les monedes emergents no deixen enrere el seu patiment, encara que el iuan remunta.

La gran protagonista segueix sent la lira turca, que s'ha capgirat després de l'obertura europea i cedeix un 1,4%, fins a les 6,10 unitats per dòlar, després que divendres "donés per finalitzada la seva breu lluna de mel amb els mercats", segons assenyalen analistes de TD Securities. La moneda va arribar a cedir un 8% després d'haver experimentat una recuperació del 25% durant la setmana, des dels mínims històrics del 13 d'agost a les 7,24 lires per dòlar.

Per descomptat, no és només Turquia que està animant el mercat de divises. A Veneçuela s'ha dut a terme una devaluació de la moneda del 95% durant el cap de setmana i persisteix la debilitat de les divises en països com Sud-àfrica, Argentina, Brasil, Índia i Indonèsia, entre d'altres.

L'euro, en canvi, molt apallissat per la crisi de la lira, i que ha deixat mínims de 13 mesos durant la setmana passada, prossegueix aquest dilluns amb el rebot iniciat divendres i salta per sobre dels 1,1420 dòlars. El bitllet verd, per la seva banda, s'ha vist pressionat per una ronda de presa de beneficis dels inversors, després de l'auge de la setmana passada, i el iuan aprofita l'ocasió per prosseguir amb el seu avanç i puja un 0,3% fins als 6,8450 iuans per dòlar, màxim d'una setmana.

La moneda xinesa s'ha vist esperonada per l'optimisme que es desprèn de les converses entre Washington i Pequín sobre la guerra comercial. Una nova ronda de negociacions arrencarà a finals d'aquest mes, tot i que els analistes pensen que no s'arribarà a un acord fins ben entrat el novembre, quan algunes veus apunten que hi haurà una nova cimera entre el president dels EUA, Donald Trump, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping.

Noticias relacionadas

contador