maduro sanciones

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha anunciat l'entrada en vigor el proper mes de setembre d'un nou salari mínim, que implicarà un augment del 60% enfront de l'actual, com a part d'un conjunt de mesures econòmiques que tenen com a objectiu combatre la hiperinflació que pateix el país.

El mandatari va anunciar divendres una devaluació del 96%, un augment significatiu del salari mínim, una reforma tributària que inclou un impost al luxe i a les transaccions financeres, així com la revisió del preu de la gasolina, com a part d'un pla de "recuperació econòmica".

"El nou salari començarà a cobrir a partir de l'1 de setembre, atenció tots, treballadors, poble, empresaris, l’1 de setembre. Aquells que estan pensant en una bogeria de remarcació de preus, a la lleugera, cura, cura", va declarar Maduro aquest diumenge a través d'una retransmissió en Facebook en directe.

El mandatari va anunciar una devaluació del 96% com a part d'un pla de "recuperació econòmica"

Cada treballador passarà a guanyar 1.800 bolívars sobirans, l'equivalent de 180 milions de bolívars actuals, xifra que suposa una enorme càrrega per a les empreses, que lluiten per mantenir-se al mig d'estrictes controls de preus i canvi.

El major gremi empresarial del país, Fedecámaras, ha explicat que aquest dilluns exposarà la seva posició en relació als anuncis després d'una reunió d'emergència de la seva directiva.

Crítics i analistes afirmen que les mesures anunciades per Maduro no alleujaran la hiperinflació que assota la nació petroliera, que segons estimacions del Fons Monetari Internacional podria arribar a 1 milió per cent per a finals d'any.

"El que vaig anunciar divendres és el punt mínim d'equilibri d'arrencada (...) per a un procés de recuperació necessària dels equilibris macroeconòmics (...) que ens porti a un procés de normalització, de recuperació", va apuntar Maduro a la xarxa social acompanyat de la vicepresidenta del país, Delcy Rodríguez.

Alguns partits de l'oposició, gremis sindicals i gremials han fet una crida a portar a terme un atur nacional aquest dimarts contra el que anomenen un "gran paquet econòmic".

"Maduro ha llançat una BOMBA ATÒMICA sobre la fràgil economia veneçolana. A l’estil d’Hiroshima!", ha escrit l'economista i diputat opositor Ángel Alvarado al seu compte de Twitter.

Noticias relacionadas

contador