boj-kuroda

La mesura preferida pel Banc del Japó, la inflació sense aliments frescos, va augmentar fins a un màxim de tres dècades a l'agost, amb un 2,8% interanual, i va superar les expectatives dels analistes, que la situaven al 2,7%.

L'IPC general va pujar fins al 3,0% en termes interanuals (des del 2,6% del juliol) i es va incrementar al 0,4% mensual.

Tot i aquesta referència, els analistes esperen que el Banc del Japó es reafirmi en la seva postura a la reunió d'aquest dijous i no endureixi la seva política monetària.

"Esperem que el Banc del Japó es mantingui ferm, ja que la inflació continua sent impulsada en gran mesura pels preus de l'energia i els aliments", comenten els analistes de Danske Bank.

"No obstant, cal tenir en compte que la inflació subjacent també va augmentar del 0,4% interanual al juliol al 0,7% a l'agost, i que la caiguda del ien està augmentant les pressions inflacionistes, ja que el dòlar ha guanyat un 25% enfront del ien aquest any", reconeixen.

Els economistes de Pantheon subratllen que la inflació japonesa continua reflectint factors d'empenta dels costos, més que no pas l'escalfament de la demanda interna. "Això concorda en gran mesura amb les previsions del Banc del Japó, que considera que la inflació es refredarà amb força rapidesa a principis del 2023", assenyalen.

Afegeixen aquests experts que la feblesa del ien també ha de tenir un paper en aquesta fase i serà "el veritable objectiu" de la reunió del Banc del Japó d'aquest dijous. "Esperem que el governador Kuroda no canviï el seu missatge sobre la inflació o la moneda i que el Ministeri de Finances prengui la iniciativa en aquest darrer aspecte", expliquen.

Noticias relacionadas

contador