ep archivo   precios ipc inflacion consumo ensalada ensaladas carne carnes comprar comprando
EUROPA PRESS - Archivo

La inflació està desbocada. La guerra d'Ucraïna ha provocat un fort augment dels preus, i al març l'índex de preus al consum (IPC) va escalar un 3% enfront del mes anterior, situant-se en taxa interanual al 9,8%, taxa que representa la cota més alta registrada en els darrers 37 anys. Els preus no eren tan elevats des del maig del 1985.

Ja ho va advertir aquest dimarts el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, que va dir que el març seria "particularment negatiu" pel que fa a inflació, ja que es produiria "un repunt molt significatiu". I així ho ha acabat confirmant aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE) amb les seves dades avançades, que revelen que l'IPC interanual encadena la seva quinzena taxa positiva consecutiva.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha reconegut durant la seva intervenció al Congrés dels Diputats aquest dimecres que estem davant una "mala dada" que "afecta la nostra economia, la nostra societat, i sobretot els col·lectius més vulnerables". El cap de l'Executiu ha remarcat que "en un 73% s'explica pel preu desbocat de l'energia i dels aliments no elaborats, tot exacerbat per la guerra d'Ucraïna".

Estadística ha explicat que l'avenç de l'IPC, si es confirmés, suposaria un augment de més de dos punts en la taxa anual, ja que al mes de febrer aquesta variació va ser del 7,6%. Una evolució que es deu a les "pujades generalitzades a la majoria dels seus components". Entre ells, assenyala, "els increments dels preus de l'electricitat, els carburants i combustibles i els aliments i begudes no alcohòliques, més grans aquest mes que el març del 2021".

Per part seva, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) ha augmentat quatre dècimes al març, fins al 3,4%. L'INE remarca que si es confirma, estaríem davant "la cota més alta des del setembre del 2008".

Els experts de Bankinter han valorat les dades de la inflació al seu informe de mercat i han afirmat que és "molt pitjor del que s'esperava". Creuen que “suposa un llast per a les expectatives de confiança tant dels consumidors com empresarial.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de març el proper 13 d'abril.

contador