ep archivo   foco focos luz electricidad energia
EUROPA PRESS - Archivo

La inflació anual de la zona euro es va situar al 5,8% el febrer del 2022, enfront del 5,1% del gener, segons l'estimació preliminar d'Eurostat, l'oficina estadística de la Unió Europea. La dada representa l'encariment més gran dels preus de tota la sèrie històrica.

Si s'analitzen els principals components de la inflació de la zona euro, s'espera que l'energia registri la taxa anual més alta al febrer (31,7%, enfront del 28,8% del gener), seguida d'aliments, alcohol i tabac (4,1%, enfront del 3,5% del gener), béns industrials no energètics (3%, enfront del 2,1% del gener) i serveis (2,5%, enfront del 2,3% del gener).

Si s'exclou del càlcul l'impacte de l'energia, la inflació interanual de la zona de l'euro es va situar al febrer al 3%, enfront del 2,5% del mes anterior.

Per països, els increments més moderats es van registrar a França (4,1%), Malta i Finlàndia (4,4% en tots dos), mentre que les pujades més grans de preus van ser a Lituània (13,9%), Estònia (12,4%) i Bèlgica (9,6%).

La inflació “se segueix mantenint molt per sobre dels nivells previstos pel BCE. És sorprenent veure que, davant d'una inflació tan alta, els mercats, després d'haver descomptat més de cinc augments per part del BCE des d'ara fins al final de l'any a principis de mes, ara descompten poc més d'un augment", assenyalen des de Titan Asset Management.

Afegeixen que, "amb els membres del BCE discutint públicament sobre l'estanflació, la implementació d'augments legals en el creixement dels salaris i les preguntes sobre la retirada de l'expansió quantitativa, seguim pensant que aquesta inflació forta i el creixement feble són estructurals i creiem que els bons sobirans de llarga durada i els valors vinculats a la inflació proporcionaran refugi segur”.

Noticias relacionadas

contador