• La retirada dels estímuls està supeditada al 'permís' del Brexit
carney boe bank

L'objectiu s'acosta. Els preus del Regne Unit van créixer un 2,5% al ​​març, dues dècimes per sota del resultat publicat per l'ONS (Office of National Statistics) per al segon mes de l'any, tot i la pressió que el mercat laboral de les illes exerceix sobre la seva economia. La desocupació va continuar al febrer a nivells de 1975 amb una taxa del 4,2%, alçant els salaris un 2,8%, la seva major velocitat en gairebé tres anys. En concret, l'índex per a béns i productes va retrocedir sis dècimes des de la dada de febrer per arribar al 2,4%, mentre que l'índex per a serveis va créixer una dècima fins al 2,5% des de l'anterior resultat.

D'aquesta manera, el Banc Central d'Anglaterra (BoE) veu més a prop l'objectiu d'assolir una taxa d'inflació propera al 2%, amb ara totes les mirades posades sobre la futura reunió del Comitè de Política Monetària al maig (MPC), per quan el 85% del mercat preveu una pujada de tipus. No obstant això, una menor inflació independent de modificacions en el preu del diner complica la decisió del regulador al mes que ve.

Així mateix, la carrera de la lliura enfront de l'euro es va aturar finalment dimarts passat després de més de set jornades revalorant-se enfront de la moneda europea. Una menor dada d'inflació debilitarà previsiblement l’esterlina, encara que segons els analistes, es tracta d'un escenari més probable per les recents pujades que per la pròpia dada dels preus.

"La decisió de maig és molt més complexa. La caiguda de l'IPC, més gran del que s'esperava, és una bona notícia per a les famílies, però un mal de cap per als reguladors del BoE, els que clarament voldrien pujar els tipus al mes que ve", explica Ed Monk, director associat de Fidelity International. "Per als treballadors suposa que les pagues creixen per sobre dels costos. Per al BoE, redueix la pressió de pujar els tipus. És probable que la intenció del Banc d'Anglaterra sigui generar algun marge pujant els tipus, per poder-los baixar al futur si el creixement cau", afegeix.

El governador del BoE, Mark Carney, va mantenir al 0,5% els tipus d'interès al passat mes de març, tot i l'anunci de majors i més veloços mesures que el regulador planejava per retirar els estímuls de la seva economia. Però l'ombra del Brexit és encara massa gran. La incertesa que genera la sortida de la Unió Europea en la conjuntura britànica planteja dubtes de fins on serà capaç l'economia de suportar un escenari de menors estímuls, cosa que dificultarà encara més la decisió del regulador durant els propers mesos.

Noticias relacionadas

contador