• El nombre de ciutadans inactius és el més baix des de principis de la dècada dels 70
  • Els salaris creixen a la major velocitat dels últims gairebé tres anys
london puente

Les estimacions publicades per l'ONS (Office of National Statistics) aquest dimarts han presentat un total d'1,42 milions de ciutadans britànics sense ocupació durant el període de desembre a febrer, amb 16.000 treballadors menys en recerca activa que durant l'anterior període i 136.000 menys que durant el mateix període de l'anterior exercici. D'aquesta manera, la taxa d'atur es va situar al 4,2%, una dècima per sota de la relativa al temps entre setembre i novembre i cinc dècimes per sota de la xifra d'un any abans. Es tracta, de nou, de la xifra més baixa des de 1975.

En relació a les dades d'ocupabilitat, 32.260.000 de ciutadans a les illes es trobaven treballant durant aquest període, 55.000 treballadors més que durant l'anunci anterior i 427.000 més que un any abans. Així, la taxa d'ocupació es va situar al 75,4%, vuit dècimes per sobre de la dada de l'anterior exercici i la més alta des que van començar registres similars el 1971.

Així mateix, 8,73 milions de ciutadans britànics entre els 16 i 64 anys no es trobaven treballant ni en recerca activa d'ocupació. D'aquesta manera, la taxa d'inactivitat es va situar al 21,2%, per sota de la del mateix període el 2017 (21,6%) i la més baixa des de 1971.

ELS SALARIS CONTINUEN CREIXENT

Les dades de l'ONS mostren una acceleració dels salaris del 2,8% en termes nominals (sense contemplar la inflació), tant incloent-hi com sense els bonus. Es tracta del creixement més ràpid dels últims gairebé tres anys. De la mateixa manera, el sou mitjà setmanal britànic ajustat al desenvolupament dels preus va créixer dues dècimes respecte a la dada de l'exercici anterior, i una dècima en el cas d'incloure els bonus.

Aquestes xifres reforcen les expectatives que el Banc d'Anglaterra (BoE) apugi els tipus d'interès al maig. Els mercats apunten ara a un 85% de possibilitats que aquest escenari es produeixi. No obstant això, el regulador es troba en un difícil exercici de compensar les forces macroeconòmiques de la seva economia. Mentre que la dada de febrer sembla acostar la inflació als objectius del BoE, l'ajustat mercat laboral pressiona a l'alça els salaris. Els nivells de deute de les llars continuen sent preocupantment alts, i la incertesa amb el Brexit ennuvola el panorama britànic dels propers mesos.

Noticias relacionadas

contador