ep archivo   un puesto de venta de alimentos
Carlos Castro - Europa Press - Archivo

La inflació es manté l'octubre al 3,5% en la taxa interanual, xifra que suposa el mateix nivell que el mes anterior, segons les dades confirmades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'abaratiment dels carburants i la pujada menys intensa dels aliments s'han vist compensats per l'encariment del gas i l'electricitat.

En concret, l'habitatge destaca entre els grups amb influència positiva a l'estabilitat de la taxa anual. Aquest concepte incrementa la seva variació gairebé cinc punts i mig, fins al -7,7%, a causa, principalment, que els preus de l'electricitat i del gas baixen menys que l'octubre del 2022.

Per la seva banda, entre els grups amb influència negativa destaquen el transport i els aliments i les begudes no alcohòliques. Pel que fa al primer, la taxa es col·loca en l'1,4%, gairebé dos punts i mig per sota de la del mes passat, a causa del descens dels preus de carburants i lubricants per a vehicles personals, que van pujar al mateix mes del any passat.

Mentrestant, els aliments i begudes no alcohòliques s'encareixen un 9,5%, xifra que representa un punt inferior a la taxa del mes anterior. Aquesta evolució es deu, majoritàriament, al fet que els preus dels llegums i les hortalisses, la llet, els ous i el formatge, la carn i les fruites han pujat menys que l'octubre de l'any passat. Per contra, els olis i greixos augmenten els preus més que el mateix mes del 2022.

En aquest aspecte, cal destacar que els aliments i begudes no alcohòliques feia 18 mesos que creixien a taxes de dos dígits. És més, l'última vegada que van baixar en taxa interanual va ser el gener del 2015.

Pel que fa a la inflació subjacent, és a dir, l'índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics disminueix sis dècimes, fins al 5,2%, situant la diferència amb l'Índex de Preus de Consum (IPC) general en més d'un punt i mig. Registra el tercer mes a la baixa i és, a més, la seva menor taxa des del maig del 2022.

Per CA, la taxa anual de l'IPC baixa a l'octubre respecte al setembre en deu i es manté a les set restants.

D'altra banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) l'octubre se situa al 3,5%, dues dècimes per sobre de la taxa registrada el mes anterior. L'Índex de Preus de Consum a Impostos Constants (IPC-IC) es col·loca al 3,7%, dues dècimes per sobre de la registrada per l'IPC general. L'IPCH a Impostos Constants (IPCH-IC) presenta una taxa anual del 3,7%, dues dècimes per sobre de la de l'IPCH.

Noticias relacionadas

contador