• El Banc del Japó i el Banc Popular de la Xina llancen compres i estímuls extraordinaris
  • La Reserva del Banc de Nova Zelanda retalla tipus un 0,75%
lagarde powell

A més de les mesures de política monetària d'emergència anunciades entre la nit del diumenge i la matinada del dilluns per la Reserva Federal dels EUA (Fed), el Banc del Japó (BoJ) i la Reserva del Banc de Nova Zelanda (RBNZ), per intentar pal·liar els estralls econòmics de la crisi del coronavirus, fins a sis bancs centrals han acordat accions conjuntes per inundar el mercat de dòlars i oferir línies de crèdit en la divisa dels EUA.

La Fed, el Banc del Canadà, el Banc Central Europeu, el Banc d'Anglaterra, el Banc del Japó i el Banc Nacional Suís han anunciat que activaran les línies d'intercanvi de divises (swaps), en un esforç per alleujar l'escassetat de dòlars causada per una lluita global per la moneda la setmana passada.

Així mateix, han acordat oferir crèdit a tres mesos en dòlars estatunidencs de manera regular i a una taxa més barata de l'habitual. La mesura ha estat dissenyada per reduir el preu que els bancs i les companyies paguen per accedir a dòlars estatunidencs, que ha augmentat aquestes últimes setmanes a mesura que l'epidèmia de coronavirus ha causat una onada de pànic entre els inversors.

RETALLADES I ESTÍMULS: FED, BOJ, BRNZ, RBA, PBOC...

Aquests moviments excepcionals entre reguladors monetaris mundials es produeixen alhora que un grup d'instituts emissors acorden més accions per contrarestar els efectes de la pandèmia global sobre les economies. La Reserva Federal ha anunciat una retallada històrica dels tipus d'interès d'un punt percentual sencer fins a deixar-los al 0% per intentar pal·liar els efectes econòmics de l'expansió del coronavirus als Estats Units. Així mateix, ha anunciat un nou Quantitative Easing (QE), compra d'actius en mercat, de 700.000 milions de dòlars, i així dispara el 'bazuca' que molts li demanaven.

El Banc del Japó, en un reunió d'emergència aquest 16 de març, ha decidit llançar un paquet de mesures d'estímul i, entre altres coses, s'ha compromès a la compra d'actius de risc, com ara els fons cotitzats en borsa (ETF), al doble de l'actual. Comprarà "agressivament" ETFs a un ritme anual d'uns 12 bilions de iens (160.000 milions de dòlars). També duplicarà el ritme de les compres de fons fiduciaris immobiliaris japonesos (J-REIT) a 180.000 milions de iens per any. En un intent per evitar que els mercats de crèdit es congelin, el banc central també reservarà 2 bilions de iens per a compres addicionals de paper comercial i bons corporatius.

El banc central de Nova Zelanda ha reduït les taxes d'interès en 75 punts bàsics al mínim històric del 0,25% aquest dilluns després d'una reunió d'emergència, enfonsant de pas la moneda del país, mentre es prepara per rebre un cop "significatiu".

El Banc Popular de la Xina ha injectat 100.000 milions de iuans (14.280 milions de dòlars) a les institucions financeres el dilluns, però no va modificar el cost dels préstecs a mitjà termini.

La Reserva del Banc d'Austràlia també ha dit aquest dilluns que està disposada a comprar bons del govern i anunciarà més mesures de política monetària el dijous. Existeix una especulació persistent que l'RBA també reduirà les taxes en algun moment.

Noticias relacionadas

contador