ep archivo   bandera de eeuu 20210819145004
EUROPA PRESS - Archivo

L'indicador econòmic 'GDPNow' (PIBahora) de la Fed d'Atlanta ha previst que el creixement del Producte Interior Brut (PIB) es contregui al segon trimestre del 2022 un 2,1%. Això, unit a la caiguda de l'1,6% al primer trimestre, compliria amb la definició tècnica d'una recessió (dos trimestres consecutius de contracció del PIB).

La mesura 'GDPNow' de la Fed d'Atlanta rastreja les dades econòmiques en temps real i s'ajusta contínuament. Tot i la volatilitat que pot mostrar l'indicador, “l'historial a llarg termini del model és excel·lent”, ha indicat Nicholas Colas, cofundador de DataTrek Research.

“Des que la Reserva Federal d'Atlanta va començar a executar el model el 2011, el seu error mitjà ha estat de només -0,3 punts. Del 2011 al 2019 (excloent-ne la volatilitat econòmica al voltant de la pandèmia), el seu error de seguiment va fer una mitjana de zero”.

L'estimació del model 'GDPNow' va empitjorar divendres passat fins al -2,1% des de l'anterior -1% registrat el 30 de juny, en incloure les dades d'activitat d'ISM i les dades del sector constructor publicades als Estats Units, que han reduït les previsions de consum personal i inversió privada.

RECESSIÓ TÈCNICA

L'Oficina Nacional de Recerca Econòmica, l'àrbitre oficial de recessions i expansions, indica que dos trimestres consecutius de creixement negatiu no són necessaris per declarar-ne una recessió. No obstant, des de la Segona Guerra Mundial no hi ha hagut mai un cas en què els EUA s'hagin contret en dos trimestres consecutius i no hagin entrat en recessió.

La Reserva Federal (Fed) ha reiterat diverses vegades la fortalesa del mercat laboral nord-americà i ha afirmat que "l'economia pot suportar els moviments de la política monetària". Tot i la contracció del creixement econòmic als primers tres mesos de l'any, Jerome Powell, president de la Fed, s'ha mostrat optimista sobre la salut actual de l'economia, en indicar que "es troba en bona forma".

El principal objectiu de la Fed és reduir la inflació al 2% i fer-ho amb un mercat laboral fort. "La nostra feina és aconseguir l'estabilitat dels preus fins i tot fent front a les noves forces de la inflació". Per aconseguir-ho "hi ha vies, però no garanties", assenyalava Powell al Fòrum del Banc Central Europeu (BCE) sobre Banca Central celebrat a Sintra, Portugal. "El procés per controlar la inflació serà dolorós", reconeixia, encara que detallava que "l'error més gran seria no aconseguir restaurar l'estabilitat de preus".

Noticias relacionadas

contador