ep archivo   espacio empresarial de azca
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Confiança Empresarial Harmonitzat (ICEH) baixa un 2,5% al primer trimestre del 2022 respecte al quart del 2021, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

El 14,7% dels gestors d'establiments empresarials considera que la marxa del negoci serà favorable a primer trimestre del 2022, mentre que el 27,5% opina que serà desfavorable. El 57,8% restant considera que serà normal. La diferència entre el percentatge de respostes favorables i desfavorables, anomenada Balanç d'Expectatives, se situa en -12,8 punts per al total d'Espanya, enfront els -2,6 del trimestre anterior.

El 20,6% dels gestors d'establiments empresarials ha tingut una opinió favorable sobre la marxa del negoci al quart trimestre del 2021. Per la seva banda, el 22,6% ha opinat de manera desfavorable. La diferència entre els percentatges de respostes favorables i desfavorables referides al trimestre finalitzat, anomenada Balanç de Situació, se situa en -2 punts. Aquesta xifra millora les expectatives manifestades prèviament per a aquest trimestre, que van ser de –2,6 punts.

Els cinc sectors analitzats disminueixen la confiança respecte al trimestre anterior. Transport i hostaleria (-6,9%) presenta el descens més gran. Per la seva banda, altres serveis (-0,9%) registra la baixada més baixa. Quatre dels cinc sectors analitzats disminueixen la confiança respecte al trimestre anterior. Menys de 10 assalariats (-3,8%) presenta el descens més important. Per part seva, 1.000 o més assalariats (2,9%) registra l'únic augment.

Per comunitats autònomes, la confiança empresarial en baixa al primer trimestre del 2022 respecte al trimestre anterior en 15 i n'augmenta en dues. Els descensos més grans es produeixen a Principat d'Astúries (-9,7%), Illes Balears (-6,6%) i Comunitat Foral de Navarra (-5,6%). Per la seva banda, els únics increments es registren a la Comunitat de Madrid (3,1%) i Aragó (2,1%).

OCUPACIÓ I PREUS

El 7,3% dels gestors d'establiments empresarials considera que l'ocupació, referida a personal contractat en el negoci, augmentarà al primer trimestre del 2022, mentre que el 14,5% creu que disminuirà. El 78,2% restant considera que es mantindrà estable. La diferència entre el percentatge de respostes favorables i desfavorables se situa en -7,2 punts, per sota dels -4,4 del trimestre anterior.

Per part seva, el 30,1% dels gestors d'establiments empresarials preveu que el nivell de preus del seu negoci pujarà al primer trimestre del 2022, mentre que el 6,8% estima que baixarà. El 63,1% restant considera que es mantindrà estable. La diferència entre el percentatge de respostes favorables i desfavorables se situa en 23,3 punts, enfront dels 8,5 del trimestre anterior.

Sobre la capacitat productiva a la Indústria, el 7,9% dels establiments industrials preveu utilitzar menys del 40% de la seva capacitat productiva al primer trimestre del 2022, enfront del 7,3% que ho va fer al trimestre precedent. Per la seva banda, un 22,1% dels establiments industrials preveu utilitzar més del 90% de la seva capacitat productiva durant el trimestre que comença, enfront del 22,5% declarat al trimestre passat.

Noticias relacionadas

contador