ep jose maria marin quemada presidentela cnmc 20170915112702
APIE

L'autoritat de Competència està frenant als tribunals les regulacions autonòmiques per limitar els lloguers turístics. No obstant, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha creat un grup de treball per unificar la normativa a nivell nacional.

El seu president, José María Marín Quemada, ha explicat durant la seva intervenció en el curs L'economia davant la cadena de blocs. El que ha de venir, organitzat per Apie i BBVA i que es clausura aquest divendres a Santander, que per a la CNMC representa un "desafiament" i una "preocupació" tenir 17 comunitats autònomes i "no sé quants ajuntaments" regulant sobre lloguers turístics.

Per això, Competència ha creat un grup de treball que ja ha començat a reunir-se per "actuar tots en la mateixa direcció" i "trencar una dinàmica peculiar en què la comunitat autònoma no sé què llança una disposició normativa per regular els apartaments turístics".

"El que volem és forçar una unificació", ha assenyalat el president de la CNMC que, davant el fet que comunitats i ajuntaments estan prenent les regnes del tema i establint normes per frenar l'escalada de lloguers turístics, intenta unificar un criteri "per la doctrina dels tribunals". "Hem de recórrer-lo des de la CNMC. Estem guanyant en la majoria i encara no ho perdem", ha explicat Marín Cremada.

A més, en la seva opinió genera "confusió" que els ajuntaments estiguin regulant aquest tema a través de les lleis urbanístiques, en les quals sí que tenen competències. "La regulació turística de Sant Sebastià és diferent de la de Bilbao. Això no té cap sentit", ha tancat.

Precisament en aquest mateix curs va explicar la ministra de Turisme, Reyes Maroto, que el seu departament està estudiant quins passos prendre davant el "batibull" de normatives autonòmiques que s'ha trobat a la seva arribada. Va dir, a més, que al tema dels lloguers turístics el Ministeri "no té pressupost ni competències".

PEATGES ELÈCTRICS

D'altra banda, Marín Quemada ha explicat que ha rebut per part del Ministeri de Transició Ecològica la voluntat de tornar a la CNMC les competències per a la fixació de peatges elèctrics. El president de l'autoritat de Competència s'ha congratulat que aquestes competències deixin de ser un "instrument polític", una cosa que "simplement està passat de moda". Així, l'autoritat espanyola tindrà les competències "de qualsevol agència europea".

Marín Quemada ha agraït, a més, a la ministra Teresa Ribera i al seu equip aquesta voluntat que, segons ha dit, "s'està materialitzant en la pràctica". "S'han rebut diferents comunicacions del Ministeri que apunten a això. És extraordinàriament positiu", ha afegit.

No obstant, des de Competència no consideren que aquest canvi vagi a reduir els costos dels peatges elèctrics per si mateix. "El que han de fer (els preus dels peatges) és el que el mercat i la situació en cada moment determinen. En uns moments pujaran i en altres baixaran i ho faran amb transparència", s'ha limitat a dir.

Noticias relacionadas

contador