• Així ho ha avançat el delegat de Desenvolupament Urbà Sostenible, José Manuel Calvo, durant la roda de premsa posterior a la Junta de Govern
ep turismo turista turistasmadrid 20180510135322
EUROPA PRESS - Archivo

L'Ajuntament de Madrid il·legalitzarà el 95% dels habitatges turístics del districte Centre en exigir-hi, entre els requisits, un accés independent des del carrer, ha avançat aquest dijous el delegat de Desenvolupament Urbà Sostenible, José Manuel Calvo, durant la roda de premsa posterior a la Junta de Govern.

L'edil ha informat que el pla d'usos d'allotjaments turístics passarà per Junta de Govern al mes que ve per aprovar-se definitivament durant els mesos de novembre o desembre. Amb el pla s'exigirà als habitatges d'ús turístic que compleixin els mateixos requisits que hotels i apartaments turístics, als quals se'ls exigeix ​​un accés independent des del carrer.

El mateix pla establirà àrees d'actuació per fer front al 'mobbing' immobiliari en edificis residencials, que pretén expulsar els veïns. "En el pitjor dels casos hauran de mantenir l'ús residencial i no de vacances", ha indicat Calvo.

QUATRE ÀREES

En una nota de premsa enviada als mitjans, el consistori madrileny indica que l'esborrany del Pla Especial per a la regulació dels usos complementaris i autoritzables de l'allotjament en habitatges a la ciutat planteja la divisió de Madrid en quatre àrees, "en funció de la saturació d'allotjaments turístics que suportin".

En aquesta nova distribució, l’Àrea 1 correspondria al districte de Centre; l'Àrea 2, als de Chamberí, Arganzuela, part de Salamanca i Retiro i el barri d'Argüelles; l’Àrea 3 pertocaria a la resta de l'ametlla central i zones de Puerta de l'Ángel, Principe Pío i Chamartín; i, finalment, a l'Àrea 4 pertanyeria la resta de la ciutat de Madrid. Així, "es valoraria una regulació més o menys restrictiva per a cadascuna de les noves àrees", afegeix l'Ajuntament.

D'aquesta manera, les mesures que en aquests moments s'estan plantejant inclouen la prohibició total de canvi d'ús residencial a terciari a les zones A1 i A2, la prohibició d'obrir qualsevol tipus d'habitatge turístic en edificis d'ús residencial llevat que compti amb accés independent des del carrer o l'exigència d'un pla especial autoritzat per l'ajuntament per als canvis d'ús a la resta d'àrees.

MORATÒRIA

Tal com s'indica al comunicat del consistori de Madrid, mentre es redacta i aprova el nou pla especial, la Junta de Govern de la ciutat de Madrid va aprovar al passat mes de gener una moratòria que comprenia la suspensió durant un any de la concessió de llicències, per a totes les modalitats d'allotjament turístic als immobles destinats actualment a l’habitatge en tots els barris del districte Centre.

Aquesta moratòria en la concessió de llicències no afecta l'oferta d'allotjament durant menys de tres mesos als habitatges que constitueixen residència permanent, ja que no estan regulades com a allotjament turístic per la normativa turística autonòmica i no constitueixen activitat empresarial.

CRÍTIQUES DEL PP

El portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha criticat aquest dijous que l'equip de Govern de Ara Madrid hagi seguit "el model de (l'alcaldessa de Barcelona) Ada Colau" pel que fa a habitatges turístics, ja que "no millora la qualitat de vida dels veïns i ha foragitat turistes".

"Nosaltres sempre hem defensat que calia conciliar els interessos dels veïns del centre de Madrid, i al seu torn defensar el turisme de qualitat, que és una de les principals fonts de riquesa i ingressos de Madrid", ha assenyalat el portaveu dels populars a Cibeles.

No obstant això, Almeida indica que "l'equip de Govern s'ha limitat a repetir els mateixos esquemes d'actuació que segueix Ada Colau" a Barcelona.

En aquest punt ha criticat que aquest model, no ha millorat la qualitat de vida dels veïns i, a més, "ha fet fugir els turistes". "No sembla que sigui un referent de bones pràctiques i bona política, i és el model seguit per (l'alcaldessa de Madrid) Carmena per regular els habitatges de tipus turístic", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador