imagen-sede-central-banco-espana 0
Banco de España

El Banc d'Espanya ha assenyalat aquest dimecres que l'activitat econòmica va caure un 34% a Espanya durant el confinament, la mateixa xifra que a Itàlia, similar a l'estimada per a França (-32%) i molt superior a la d'Alemanya (-13%) i a la de la mitjana de la zona euro (-21%).

Així es reflecteix en l'informe 'L'impacte econòmic inicial de la crisi sanitària i les mesures de confinament als països de la zona de l'euro', publicat aquest dimecres per l'organisme.

D'aquesta manera, el Banc d'Espanya apunta que, “considerant que el període de confinament estricte va afectar les dues últimes setmanes del trimestre, s'estima que l'activitat econòmica de la zona de l'euro es va reduir en aquest període, aproximadament, un 20%”.

Sobre les quatre economies de més grandària, l'informe indica que França, Itàlia i Espanya van registrar un impacte superior “per la severitat de les mesures de contenció aplicades”.

Per sectors, el document assenyala que l'impacte negatiu “ha estat molt asimètric”. Així, la branca de serveis de mercat, que representa prop del 55% del total de l'economia de la zona euro, va experimentar una caiguda pròxima al 4% durant el primer trimestre, la qual cosa seria coherent amb un descens de l'activitat superior al 25% durant el període de confinament estricte.

L'impacte sobre l'activitat dels serveis va ser “notablement superior” a la mitjana a Espanya i inferior a Alemanya, on els serveis tenen menys pes relatiu: entorn del 50% del VAB de l'economia, comparat amb un 57% en el cas espanyol.

Dins del conjunt del sector serveis, les dues branques més afectades van ser la de comerç, transport i hostaleria, que suposa un 19% de l'economia de l'eurozona, i la d'activitats artístiques, oci i altres serveis personals, el pes econòmic dels quals està una mica per sobre del 3%. Segons l'informe, aquests dos sectors haurien sofert una pèrdua d'activitat superior al 40% durant el període de confinament estricte en l'eurozona.

Per part seva, el sector d'activitats artístiques, oci i altres serveis personals s'hauria contret de manera més aguda a França (per sobre del 60%) i a Espanya (més d'un 70%).

El tercer sector de serveis més afectat és el d'activitats professionals, científiques, tècniques i auxiliars, amb un descens de l'activitat entorn del 20% al conjunt de l'àrea de l'euro, que superaria el 50% a Espanya i ascendiria fins prop del 40% a França.

MANUFACTURES

El document també indica que un impacte “molt elevat” de la crisi sobre la producció de manufactures a l'eurozona, “que reflecteix l'enfonsament del comerç internacional”, amb una caiguda del 30% de mitjana i amb caigudes superiors al 60% a Itàlia i al 40% a França.

Dins de la producció de manufactures, l'informe ressalta la caiguda de la fabricació de vehicles de motor, l'activitat productiva del qual hauria arribat a paralitzar-se en alguns moments, sent relativament important a Alemanya, amb un pes en el PIB superior al 5%, mentre que no arriba a sobrepassar el 2% a la resta dels principals països.

Les dades de març també assenyalen caigudes molt intenses a sectors com el tèxtil i la fabricació de mobles, tots dos són relativament intensius en ocupació.

Finalment, el comportament de la construcció durant el període de confinament va ser heterogeni. La caiguda de l'activitat d'aquest sector respecte al nivell previ a la crisi hauria arribat a un 85% a França i una mica més d'un 50% a Espanya. A Alemanya, en canvi, l'activitat va augmentar durant el primer trimestre, en un context climatològic favorable.

Noticias relacionadas

contador