podemos consultas rey felipe
Casa Real

Pablo Iglesias ha avançat, durant la roda de premsa posterior a la seva trobada amb el Rei a la Zarzuela, en el marc de les consultes prèvies a la investidura, quins són els quatre eixos de govern que li va a proposar al PSOE per fer president Pedro Sánchez. Segons ha explicat el líder de Podem, entre altres coses exigirà als socialistes reduir la jornada laboral a 34 hores i una rebaixa de l'impost de societats a les pimes del 25% al 23%.

El secretari general de la formació morada ha insistit en la idea que Unides Podem ha d'estar dins del futur govern, i és que aquesta és l'"única garantia que hi haurà polítiques progressistes", perquè un executiu en solitari del PSOE "es donaria suport a la dreta". De fet, Iglesias té "clar" que Sánchez "allarga la mà a Cs" i "busca el suport de Rivera", i per això cal posar com a condició per donar suport a la investidura que hi hagi un govern de coalició.

Abans d'això, ha dit, caldrà negociar llargament i seran setmanes dures, perquè "hi haurà moltes pressions". "En política cal negociar amb tots perquè a Espanya s'han votat moltes opcions", ha assenyalat Iglesias, que ha explicat quins són els quatre eixos de govern que van a proposar a Sánchez en les negociacions, que com ha dit començaran quan el candidat "es digni d'iniciar la ronda de contactes". Tot i que ha destacat que, segons ell, "no hi ha temps per perdre".

El primer dels eixos serà la posada en marxa d'un "programa d'inversions estratègiques" que asseguri la creació d'ocupació i eviti la possible desacceleració econòmica a conseqüència de la guerra comercial. En segon lloc, reclamaran al PSOE "acabar amb la precarietat laboral", i això només es pot fer, ha dit Iglesias, si es reconeix que les reformes laborals de 2010 i 2012 "han fracassat" i que "cal apostar per receptes diferents".

Podem també posarà damunt de la taula la necessitat de "reduir la desigualtat econòmica i social". "Proposarem la creació d'una llei de suficiència d'ingressos que asseguri una quantia mínima de 600 euros, pujar el salari mínim fins als 1.200 euros i la reducció de la jornada laboral a 34 hores setmanals". Una altra de les seves exigències serà la "racionalització dels horaris".

Finalment, els de Iglesias pensen reclamar a Sánchez més "justícia fiscal". En concret, la seva idea és "abaixar l'impost de societats del 25% al ​​23% a les pimes" i que hi hagi una pujada de l'IRPF per a les rendes superiors a 100.000 euros. També ha insistit en la creació d'un impost banca perquè torni a l'Estat els diners prestats en el rescat; d'un impost a les transaccions financeres; la reducció de l'IVA als productes de primera necessitat, entre altres coses.

SENSE CONTACTES DES DE FA DUES SETMANES

Iglesias ha reconegut que amb el PSOE "no hi ha cap contacte des de fa dues setmanes". "Espanya necessita estabilitat, potser no hi ha temps per perdre", ha remarcat el dirigent morat, que creu que els governs de coalició és una cosa que "es va a acabar normalitzant". I en ser preguntat si no donarà suport a Sánchez si no hi ha coalició, ha estat contundent: "No concebo que el candidat més votat arribi a una investidura sense tenir tancats els suports".

Sobre la decisió que ha pres d'apartar Pablo Echenique de la secretaria d'Organització de Podem, Iglesias ha assegurat que Echenique "serà crucial en la negociació amb el PSOE, una tasca que va encomanar el Consell Ciutadà dissabte". No ha volgut aclarir si seria un dels possibles ministres que Podem tindria en cas de govern de coalició. "Els noms són l'últim del que caldrà parlar", ha remarcat.

Noticias relacionadas

contador