• Reconeix que uns dels majors reptes és l'ús de la 'deep web' i el bitcoin per crim organitzat
bitcoin

L'ús de la tecnologia blockchain i les monedes digitals, especialment el bitcoin, seguiran centrant els esforços d'Hisenda aquest 2018. El Ministeri que dirigeix ​​Cristóbal Montoro ha fet públic al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el seu Pla de Control Tributari i Duaner de 2018 al qual s'estableixen les "actuacions sobre els nous models de distribució".

A més d'ampliar les mesures sobre el comerç electrònic, el document mostra la preocupació d'Hisenda per altres de nous models de negoci i, en concret, davant l'auge de les monedes digitals, l'Agència Tributària "estudiarà la incidència fiscal de noves tecnologies, com blockchain, i, especialment, les monedes digitals".

El nou Pla de Control Tributari també recull que la recerca en Internet i l'obtenció d'informació relacionada amb els nous models d'activitat econòmica seguiran sent una prioritat per a l'Agència Tributària, amb la finalitat d'assegurar una tributació equitativa i per evitar pràctiques discriminatòries en relació amb les formes de treball tradicionals.

La investigació a Internet i l'obtenció d'informació relacionada amb els nous models d'activitat econòmica seguiran sent una prioritat per a l'Agència Tributària

En aquest sentit, es prestarà especial atenció als nous models de prestació de serveis i de distribució per via electrònica i es potenciarà l'ús per les unitats d'investigació de les noves tecnologies de recopilació i anàlisi d'informació en tot tipus de xarxes. L'objectiu no és altre que "prevenir el frau" atès que "la quantia dels pagaments amb targeta ha superat el volum de retirada de diners en metàl·lic de caixers automàtics. Aquest procés s'accelerarà amb l'ús de moneders electrònics i de sistemes de transferències instantànies". Per això," s'impulsarà l'adaptació dels sistemes d'informació "perquè els contribuents compleixin amb el fisc, també en aquests nous models.

EL BITCOIN, UN DESAFIAMENT

D'altra banda, igual que altres agències com la nord-americana Xarxa de Delictes Financers del Departament del Tresor (FinCEN), que es dedica a combatre el crim fiscal, els esforços d'Hisenda se centraran en prevenir el blanqueig de capitals. També perseguiran "la utilització per crim organitzat de la web profunda, o “deep web”, per al trànsit i comerç de tot tipus de béns il·lícits, així com l'ocupació de monedes digitals tipus “bitcoin” o similar com a mitjans de pagament".

De fet, al document explica que seguiran a prop aquestes activitats que qualifica com "un dels reptes més exigents a l'actualitat". "Per afrontar aquesta amenaça, es potenciarà l'ús per les unitats d'investigació de l'Agència Tributària de les noves tecnologies de recopilació i anàlisi d'informació en tot tipus de xarxes", explica el text.

EL COMERÇ ELECTRÒNIC I ELS FREELANCE

Així mateix, de manera similar a com s'han desenvolupat maneres d'economia digital als sectors de lloguer o al transport, assegura que progressen a l'actualitat noves maneres de prestació de serveis professionals, englobats a la 'gig economy', que són relacions laborals de curt termini o treball de 'freelance'.

L'Agència Tributària està disposada a vigilar aquestes activitats per evitar "pràctiques discriminatòries" contra les formes de treball estable, durant el qual el treballador gaudeix de la deguda protecció.

També seguirà reforçant el control sobre el comerç electrònic i, especialment, sobre aquelles empreses que substitueixen el venedor tradicional a l'emmagatzematge i lliurament dels productes, ja que han sorgit noves activitats com la "triangulació d'enviaments", en què les vendes realitzades per una empresa són lliurades per altres i "botigues de botigues" instal·lades en pàgines web.

Actuacions de control sobre aquells fabricants o prestadors de serveis que comercialitzin els seus béns o serveis a través d'Internet també seran dutes a terme per l'Agència Tributària, que desenvoluparà nous models de detecció del frau basats en l'anàlisi de xarxes mitjançant tècniques de 'Big Data'.

Noticias relacionadas

contador