• L'FMI i Alemanya, amb els seus dubtes respecte Grècia, podrien posar traves a les noves ajudes
  • Els experts adverteixen de l'elevat risc que es convoquin, finalment, eleccions a Grècia
alexis tsipras, Grecia, Syriza

El complex i complet calendari electoral per a Europa durant aquest 2017 podria desbordar-se si a Grècia la situació acaba desencadenant en una convocatòria d'eleccions. El país, immers en el seu procés de rescat, afronta una nova 'fase' del pla per tirar endavant, que inclou aconseguir un acord amb l’Eurogrup per desbloquejar un nou paquet d'ajudes. Aquestes ajudes són fonamentals perquè Grècia ha d'enfrontar, el proper mes de juliol, el venciment de 7.200 milions de deute i, sense els diners dels seus socis europeus, no podrà fer front a aquest pagament. La data clau serà dilluns que ve, 20 de gener, quan el país hel·lè haurà d'arribar a un acord amb Europa.

"El risc d'eleccions anticipades va en augment donat el cost polític que suposaria per al govern implementar les mesures requerides (per poder rebre el pagament dels creditors)", assenyalen els analistes de Moody's Investors Service en una nota recollida per a Bloomberg. "Les eleccions anticipades podrien portar un govern conservador nou més reformista, però després d'haver començat a registrar un creixement positiu, l'economia de Grècia es veuria copejada de nou per la incertesa", afegeixen els analistes.

"Les eleccions anticipades podrien portar un govern conservador nou més reformista, però l'economia de Grècia es veuria copejada de nou per la incertesa", assenyalen els experts de Moody's

Enmig de les negociacions per arribar a un acord entre Grècia i la resta d'Europa, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha demanat al Fons Monetari Internacional (FMI) i al ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, que deixin de "jugar amb foc". En un discurs davant el Comitè Central del seu partit, aquest cap de setmana, Tsipras ha emplaçat a l’FMI a corregir les seves estimacions "errònies" sobre Grècia, al·ludint un informe del qual encara no s’ha publicat el contingut complet, que l'organisme presidit per Christine Lagarde va presentar la setmana passada. Tsipras va afirmar que l’FMI està fent "un joc" a esquena de Grècia en no dir obertament que no pensa participar en el rescat per no enfrontar-se amb el ministre alemany Schäuble.

"Els mercats seguiran molt d'aprop aquesta setmana tot el què es conegui respecte les negociacions entre Grècia i els seus socis de la Zona Euro", assenyalen en un informe els experts de Link Securities, i afegeixen que aquest és "un factor d'incertesa que pot acabar afectant molt negativament els mercats de bons i, finalment, els de renda variable".

EUROPA MANTÉ LA CALMA

I en contrast amb la indignació de Tsipras i els suposats dubtes de l’FMI i Alemanya, la calma de Jeroen Dijsselbloem. El president de l’Eurogrup es va pronunciar a finals de la setmana passada després d'una trobada amb el ministre de Finances grec, Euklid Tsakalotos, en un intent d’avançar en les negociacions per arribar a l'acord. Dijsselbloem va descriure la trobada com a "constructiva" i va dir que s'havien produït uns "avanços considerables". El president de l’Eurogrup va expressar, a més, les seves esperances que els representants de les institucions internacionals puguin continuar aquesta setmana amb les avaluacions de les reformes a Atenes.

Els creditors internacionals i Atenes van acordar, a mitjan 2015, i després d'intenses negociacions, un programa d'ajudes de fins a 86.000 milions d'euros fins a 2018. Grècia ha de realitzar a canvi dures reformes per rebre aquests diners.

contador