ep archivo   estados unidos  el libro beige de la fed constata una amplia expectativa de que la
RESERVA FEDERAL DE ESTADOS UNIDOS - Archivo

Goldman Sachs avisa de la possibilitat que la Reserva Federal dels EUA (Fed) es torni més agressiva del que esperen els economistes a causa de l'accelerada de la inflació, de manera que es podrien veure més pujades en els tipus d'interès aquest any.

"El nostre pronòstic de referència exigeix ​​quatre augments al març, juny, setembre i desembre". "Però veiem el risc que el Comitè Federal de Mercat Obert vulgui prendre mesures d'ajustament a cada reunió fins que canviï el panorama de la inflació", assenyala l'economista de Goldman David Mericle en un informe, la qual cosa "planteja la possibilitat d'un augment o un anunci anticipat del balanç general al maig, i de més de quatre augments aquest any".

L'informe només arriba uns dies abans de la reunió de dos dies del grup de formulació de polítiques que comença dimarts. Els mercats no esperen cap acció pel que fa als tipus d'interès després de la reunió, però creuen que el comitè prepararà una pujada al març. Si això passa, serà el primer augment en el tipus de referència del banc central des del desembre del 2018.

I és que elevar els tipus d'interès seria una manera d'evitar l'augment de la inflació, que arriba al ritme més alt en 12 mesos en gairebé 40 anys. Davant d'això, el mercat ara també comença a inclinar-se cap a una cinquena pujada aquest any, que seria la Fed més agressiva que els inversors hagin vist des del canvi de segle i els esforços per aixafar la bombolla de les puntcom.

A més de pujar els tipus, la Fed també està acabant el programa mensual de compra de bons, amb març com la data actual per posar fi a un esforç que, més que ha duplicat el balanç del banc central a tot just 9 bilions de dòlars. Si bé, alguns inversors han especulat que la Fed podria tancar el programa a la reunió de la setmana que ve, Goldman no espera que això passi.

Els analistes de l'entitat pronostiquen que aquest procés començarà al juliol i es farà en increments mensuals de 100.000 milions. S'espera que el procés duri dos o dos anys i mig i redueixi el balanç a un nivell encara elevat de 6,1 bilions a 6,6 bilions. "És probable que la Fed permeti que alguns ingressos dels bons que vencen es descarreguin cada mes en lloc de vendre els valors directament", afirma Mericle.

Noticias relacionadas

contador