ep el presidente de ceoe antonio garamendi 20200526115102
EUROPA PRESS - Archivo

El president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, ha assegurat aquest dimarts que els empresaris "no volen una nova normalitat" després de la Covid-19, sinó retornar a la de sempre "amb rigor pressupostari i ortodòxia pressupostària".

Així ho ha assenyalat durant la seva intervenció a la inauguració del Fòrum Medcap 2020, on ha apuntat que els empresaris volen tornar de nou a la normalitat per donar confiança i que els inversors confiïn en les empreses, perquè "són les que tiraran endavant el país".

En aquest punt, ha afirmat que la CEOE treballarà com sempre, "amb sentit d'Estat, independència i lleialtat institucional", perquè vol que es retorni a la normalitat "dels millors anys de creixement d'Espanya", per la qual cosa no li agradaria que hi hagués "assajos de tornar a la normalitat que no donarien la confiança i estabilitat necessàries".

Garamendi, que la setmana passada va deixar en suspens el diàleg social per l'acord entre el Govern i EH Bildu per derogar "íntegrament" la reforma laboral, s'ha pronunciat així després que ahir la ministra de Treball, Yolanda Díaz, reiterés que la derogació de la reforma laboral seguirà el seu curs.

Respecte a la crisi econòmica, el president de la patronal ha remarcat que és una crisi mundial i que també cal tenir en compte que és la conseqüència d'una pandèmia provocada per una malaltia, i que és diferent al que es va viure fa anys.

Garamendi ha deixat clar que l'empresa espanyola sempre ha atès instruccions de Sanitat i ha donat prioritat "absoluta" als plantejaments sanitaris. "El que sí que hem fet és fer plantejaments seriosos que això no es podia parar, que l'economia no es podia parar, perquè podria ser pitjor el que vingués que el que teníem", ha postil·lat.

És per això, segons el president, que les empreses s'han esforçat i han creat protocols d'actuació per sectors. "Moltíssimes empreses s'han abocat a ajudar de manera solidària amb aquests protocols i plantejaments perquè el món de l'economia no es parés", ha afegit.

No obstant això, ha posat l'accent que ara les empreses requereixen liquiditat per protegir-se i cuidar dels treballadors. D'altra banda, ha posat en valor els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTOs), que han estat "el principal actiu" d'aquesta crisi i una manera de tornar a recuperar les ocupacions quan es pugui.

Respecte als ERTOs, ha ressaltat el valor de l'acord assolit fa 10 dies per ampliar-los fins a juny i per estudiar dins del diàleg social quins són els sectors més afectats perquè la protecció s'ampliï en aquests casos fins a desembre.

Entre els sectors més afectats es troba el turisme, per la importància que té i perquè "ja va tard, fins i tot complint les normes de Sanitat" per impulsar-lo. "El turisme a Espanya el mes de juny suposa una facturació de 12.000 milions, de 16.000 milions al juliol, de 18.000 milions a l'agost i de 13.000 milions d'euros al setembre. Tots sabem de la importància del turisme i del seu efecte tractor", ha afegit.

Però també ha ressaltat que el comerç ha estat un sector molt castigat, igual que el transport o la indústria. "Caldrà parlar d'una forma molt especial també de l'educació, i veure com els ERTOs es continuen implementant per anar equilibrant el que és l'entrada en l'activitat amb aquesta baixada d'aquesta protecció social que espero que acabi aviat", ha afegit, després d'afirmar que Espanya no es pot "enganyar", ja que pot haver-hi un creixement del -10%, de gairebé un 120% de deute i de possiblement un 20% d'atur".

Per a Garamendi, és necessari donar confiança en els negocis, tant a Espanya com en el comerç exterior, perquè "només així es podrà sortir d'aquesta". "Ens tocaran temps complicats, però estic segur que hem de tenir sentit d'Estat, estimar el país i posar-lo per sobre dels interessos particulars", ha subratllat.

Noticias relacionadas

contador