ep la primera ministra britanica theresa may con pedro sanchezbruselas
TWITTER PEDRO SÁNCHEZ

La cimera europea del 25 de novembre per ratificar el preacord sobre el Brexit es complica. El que havia de ser un mer tràmit, un conclave que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, volia que es despatxés ràpidament i sense sobresalts, s'està convertint en un nou escull en el procés de divorci que amenaça amb fer-ho saltar pels aires. El desacord evident d'Espanya sobre Gibraltar, les reserves de França i altres delegacions sobre la pesca en aigües britàniques i els dubtes que aixeca la frontera amb Irlanda del Nord tenen la culpa.

El preacord entre la primera ministra britànica, Theresa May, i l'equip negociador de la Unió Europea (UE), amenaça amb ser torpedinat especialment pel Govern de Pedro Sánchez. El president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, ha abordat la qüestió de l'estatus de Gibraltar amb el president espanyol, després de les protestes emeses sobre l'estatus del penyal. L'amenaça és clara: votaran 'no' al text, llevat que es modifiqui l'article 184 del Tractat de Retirada, en què s'apunta que la UE i el Regne Unit han de negociar de manera "expeditiva" les condicions de la nova relació, sense esmentar la situació particular de Gibraltar.

El que l'Executiu espanyol vol és que tant a l'acord de sortida -que és un tractat- com a la declaració política sobre la relació posterior entre la UE i el Regne Unit quedi clar que el futur de Gibraltar es decideix per una negociació entre el Regne Unit i Espanya.

La Comissió Europea ha afirmat que està "al corrent" de les preocupacions d'Espanya sobre la manca de claredat jurídica sobre Gibraltar a l'acord de sortida de Regne Unit de la UE i considera que la posició del bloc està clara en les seves directrius de negociació, si bé, manté la incògnita sobre si creu possible reobrir el pacte per modificar-lo com reclama Espanya.

El portaveu cap de l'Executiu comunitari, Margaritis Schinas, ha recordat que les directrius de negociació adoptades l'abril de 2017 pels Vint-i-set estableixen que cap acord que negociïn la Unió Europea i el Regne Unit sobre la relació futura podrà aplicar-se a Gibraltar si no és amb el acord previ d'Espanya.

Des del Regne Unit, May insisteix que ha estat "clara" al llarg del procés negociador del Brexit i no exclourà Gibraltar de les negociacions sobre la relació futura amb la UE.

LA PESCA I LA FRONTERA AMB IRLANDA

Les reticències espanyoles no són les úniques. Un grup de països, amb França al capdavant també ha posat el semàfor vermell al punt del Tractat que aborda les aigües pesqueres del Regne Unit. I demanen que es garanteixi el futur accés dels vaixells europeus a aquestes zones de pesca. Una demanda que comparteixen Espanya i Holanda.

D'altra banda, diverses delegacions han posat l'accent en el punt de la frontera amb Irlanda del Nord, conegut com 'backstop', que implica una unió duanera fins que hi hagi un acord comercial. Però el període de transició és de dos anys o tant de temps com es necessita per aconseguir aquest acord, de manera que els Vint-i-set temen que el Regne Unit segueixi gaudint de prerrogatives sense complir amb cap obligació.

RELACIÓ FUTURA

Davant de totes aquestes reclamacions al document de gairebé 600 pàgines signat pel cap negociador de la UE, Michel Barnier, i el seu homòleg britànic, Juncker, rebrà avui a Brussel·les la primera ministra britànica, a tan sols quatre dies de la cimera. "L'objectiu és preparar la cimera de diumenge i assegurar que estiguem en posició de validar el principi d'acord i d'aprovar la declaració política (sobre les bases de la relació futura)", ha indicat Schinas.

La trobada tindrà lloc a les 17:30 hores a la seu de la Comissió Europea i no està previst que compareguin al terme de la reunió. Segons un portaveu de May, la trobada buscarà abordar la relació futura del Regne Unit amb la UE un cop es produeixi la seva sortida del bloc, prevista per al pròxim 29 de març.

Posteriorment, el portaveu de la primera ministra ha anunciat que dijous rebrà a Londres el canceller austríac, Sebastian Kurz, el país del qual ocupa la presidència de torn de la UE.

Noticias relacionadas

contador