theresa-may-somme-l-ue-de-sortir-les-negociations-de-l-impasse

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, s'unirà diumenge que ve, 25 de novembre, a la cimera que celebraran els caps d'Estat i de Govern de la UE per formalitzar l'acord de sortida del Regne Unit del bloc, que ja compta amb l'aval del govern britànic.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va convocar aquesta cimera per, "si no passa res extraordinari" que ho impedís, els líders de la UE a 27 "finalitzin i formalitzin" el Tractat de Retirada que havien negociat a nivell tècnic Londres i Brussel·les.

No obstant això, fins ara no es donava per fet que la 'premier' britànica s'anés a sumar a la cita, a l'espera de veure si sumava els suports necessaris a Londres i superava la resistència dels ministres euroescèptics.

L'Executiva britànica va donar el passat dimecres el seu vistiplau al document que fixa les condicions del divorci, encara que a l'aval li van seguir diverses dimissions, i els ministres de la UE a 27 van donar aquest dilluns un suport general a l'acord.

Espanya, però, va presentar una reserva perquè creu que falta claredat jurídica que separi les negociacions de la relació futura amb el Regne Unit d'aquelles per establir la relació futura amb Gibraltar, per a la qual Espanya vol que quedi explícitament reflectit que ha de negociar entre britànics i espanyols, no per la UE.

La cimera començarà a les 10.00 hores en format reduït, a Vint-i-set per a una sessió de treball durant la qual es confirmaran els termes de l'acord i pactaran la declaració que orientarà les negociacions de la futura relació.

Segons l'agenda publicada pel Consell, May s'unirà als seus socis al voltant de les 11.00 hores durant una trobada que hauria de durar tot just una hora, ja que a les 12.00 hores està previst que Tusk tanqui la jornada amb una conferència de premsa.

Noticias relacionadas

contador