ep catalunya espana archivo
David Zorrakino - Europa Press

Berenberg calcula que a la majoria de països del món desenvolupat li costarà dos anys tornar als nivells de PIB previs a la crisi del coronavirus, un període de temps similar al que van necessitar Alemanya i França per superar el PIB del segon trimestre de 2008 després de la crisi financera. En aquells moments, alguns països, com Espanya, Itàlia o Regne Unit, van tenir més problemes per recuperar-se, perquè cadascun d'ells partia d'unes circumstàncies que van alentir-ne la remuntada. Ara, Berenberg espera que Espanya aconsegueixi recuperar-se en dos anys, com la resta de països. Itàlia seria l'únic que podria trobar-se amb més problemes.

Des de la firma alemanya estimen que, aquesta vegada, Espanya i Regne Unit no tindran les mateixes dificultats per tornar a nivells de creixement previs al virus. Anglaterra va trigar més de dos anys a recuperar-se de la crisi de 2008 perquè va endurir la política fiscal massa aviat. En el cas d'Espanya, va haver de digerir l'inevitable col·lapse del sector de la construcció, mentre que Itàlia va afrontar greus problemes estructurals. Espanya i Itàlia, a més, van ser víctimes de la crisi de confiança de l'euro.

"Aquesta vegada, el risc d'un ajust fiscal prematur sembla remot al Regne Unit. A més, no trobem excessos importants a l'economia anteriors a la crisi que justifiquin una caiguda duradora de l'activitat similar a la de la construcció residencial espanyola després de 2007", expliquen els analistes de Berenberg.

Quant a Itàlia, en aquest cas sí que hi ha més riscos que podrien alentir la seva recuperació després del virus. "Com que Roma no ha continuat les reformes de Monti, Renzi i Gentiloni de 2012-2018, i fins i tot n'ha revocat alguna, Itàlia probablement sofrirà una recuperació inferior a l'esperada després del punt més baix de la recessió actual", avisa Berenberg. "Altres països, no obstant això, semblen que en sortiran més ben parats", afegeix.

Espanya i Itàlia seran, amb tota probabilitat, els dos països europeus més afectats econòmicament pel virus precisament perquè són els més afectats a nivell sanitari, en termes de vides humanes. La setmana passada es van publicar els PMI serveis del Vell Continent, amb una caiguda especialment brutal a aquests dos països (l'italià es va esfondrar fins a 17,4 i l'espanyol, fins a 23), que viuen fonamentalment d'aquest sector. Els analistes adverteixen que la recessió serà "molt severa" a Espanya i Itàlia, i que els perifèrics, liderats en aquesta ocasió per tots dos, tornaran a ser un problema per a Europa en aquesta crisi.

EXCESSIVAMENT OPTIMISTES?

Berenberg reconeix que la seva previsió de recuperació en dos anys és considerada com a massa optimista per part d'alguns economistes. Així i tot, insisteix a augurar que les pèrdues d'aquests dos primers trimestres de l'any es recuperaran en els propers dos anys. "Esperem una recuperació en forma de 'tick'. Alguns observadors ho veuen massa optimista. Bé podria ser-ho", apunten.

No obstant això, des de la firma consideren que podria ser possible sempre que es compleixin tres condicions. En primer lloc, evitar que la pandèmia es repeteixi, i que veiem una segona onada a la fi de 2020, principis de 2021. En segon lloc, que la resposta política impedeixi que la recessió esperada es converteixi en una depressió; i, en tercer lloc, que aquests mateixos Governs donin suport a la recuperació econòmica molt més allà de simples mesures per contenir el virus. "Si és així, la reticència inicial de les llars a gastar i de les empreses a invertir es veurà compensada en el transcurs de 2021 per una major despesa pública", expliquen.

Berenberg assumeix que la seva previsió de recuperació en dos anys es basa en excés de confiança en l'encert dels polítics i, en aquest sentit, reconeix que suposa un risc important. "Un error polític de gran importància podria causar un mal molt greu", assenyala. Així, una resposta unida d'Europa - que s'està quedant a mitges, segons molts- és fonamental en aquestes circumstàncies. Si això falla, podria suposar un d'aquests errors als quals es refereixen aquests analistes.

Noticias relacionadas

contador