ep terraza vacia en la plaza mayor de madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'activitat del sector serveis va registrar el mes de març passat un enfonsament sense precedents a conseqüència de les mesures de confinament implementades per contenir la propagació del Covid-19, segons reflecteix l'índex PMI, que va caure fins als 23 punts des dels 52,1 de febrer, amb la destrucció d'ocupació més intensa des de la Gran Recessió, la qual cosa suggereix una alta probabilitat d'una contracció en el segon trimestre que superi el que es va registrar durant l'última crisi, segons IHS Markit.

L'enfonsament del sector serveis al març se suma així a la forta caiguda registrada a l'activitat del sector manufacturer, l'índex PMI del qual es va situar aquest tercer mes de l'any a 45,7 punts des dels 50,4 de febrer, la pitjor lectura des de 2012; això ha portat la dada de l'índex PMI compost fins als 26,7 punts, comparat amb els 51,8 del mes anterior.

"L'enquesta de març va deixar exposada l'escala de la pandèmia del Covid-19 i l'esforç associat per a contenir el brot; les empreses del sector serveis van registrar caigudes sense precedents de l'activitat, de les noves comandes i de la confiança empresarial. L'impacte es va centrar, com era d'esperar, en sectors que depenen del contacte social, com el d'Hotels i Restaurants", ha advertit Paul Smith, economista de IHS Markit.

Davant la disminució sense precedents de l'activitat i de les noves comandes, les empreses del sector serveis espanyol es van mostrar més preocupades que mai pel futur. Així, la confiança respecte als pròxims dotze mesos va caure bruscament a un nivell mai observat en tota la història de l'estudi, amb una preocupació considerable sobre l'impacte a llarg termini que la pandèmia pugui tenir en l'activitat, la inversió i l'ocupació durant els pròxims dotze mesos.

D'aquesta manera, juntament amb caigudes severes en les càrregues de treball, moltes empreses van optar per reduir les seves plantilles al març. La taxa de destrucció d'ocupació va ser la segona més ràpida registrada per l'estudi fins avui, només superada pel declivi observat a l'apogeu de la crisi financera al febrer de 2009.

"En aquests moments, intentar quantificar la magnitud i durada de la pandèmia en termes de caigudes del PIB i l'ocupació és extremadament difícil, però en general existeix una alta probabilitat que la severitat de la recessió el segon trimestre superi tot el que vam veure durant la forta recessió de 2008/2009", ha afegit Smith.

Noticias relacionadas

contador