ep el ministerio de hacienda ha hecho publico el deficit del conjunto de las administraciones
EUROPA PRESS - Archivo

Espanya ha sol·licitat a la Comissió Europea l'accés a l'instrument europeu de mitigació dels riscos d'atur, conegut com SURE, per un import de més de 20.000 milions d'euros per finançar amb préstecs comunitaris els programes de suport a treballadors, autònoms i empreses, segons ha informat el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital.

Aquest programa va ser un dels tres nous mecanismes posats en marxa a nivell europeu, al costat de la línia precautòria del Mecanisme Europeu d'Estabilitat i els avals del Banc Europeu d'Inversions (BEI), per donar una resposta sanitària, econòmica i social a l'efecte de la pandèmia de Covid-19.

El programa SURE, les sol·licituds d'accés del qual estan obertes fins aquest divendres, i que s'espera que uns 18 països de la UE el sol·licitin, mobilitzarà uns recursos màxims a nivell comunitari de 100.000 milions d'euros i es finançarà amb emissions de deute de la Unió Europea al mercat. Els Estats membres hi contribueixen aportant avals a les emissions de la Unió Europea.

El 26 de maig, el Consell de Ministres va autoritzar l'atorgament dels avals necessaris per a la participació d'Espanya a l'Instrument Europeu de Suport Temporal per Mitigar els Riscos d'atur en una Emergència creat per la Comissió Europea (SURE).

En el cas d'Espanya, aquest instrument permet finançar programes com els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), tant pel que concerneix la prestació que rep el treballador com les cotitzacions socials que s'estalvia l'empresari.

També es poden utilitzar els recursos del SURE per finançar la prestació extraordinària per cessament d'activitat per a autònoms, així com la prestació per incapacitat temporal per a persones que hagin estat de baixa a conseqüència de la Covid-19 o el suport a treballadors fixos discontinus, en particular del sector turístic.

L'import sol·licitat per al finançament d'aquests programes és superior a 20.000 milions d'euros, segons ha indicat el Ministeri d'Assumptes Econòmics, si bé apunta que l'import final a rebre dependrà, entre altres factors, del volum que sol·licitin la resta de països interessats en aquest programa.

Una vegada determinat l'import final per part del Consell de la UE, a proposta de la Comissió Europea, el crèdit serà desemborsat als Estats que sol·licitin aquest instrument en diversos trams. El primer d'ells podria rebre's la tardor de 2020 i, la resta, a partir de 2021.

Noticias relacionadas

contador