recep tayyip erdogan turquia

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha llançat aquest divendres un missatge contundent als EUA: "No perdrem la guerra econòmica". Ho ha dit en un dia durant el qual la lira està rebent un nou càstig als mercats i tocant nous mínims històrics pels dubtes que genera la situació econòmica del país.

Erdogan ha aprofitat un discurs a la ciutat de Bayburt per tornar a demanar als ciutadans que canviïn el seu or i els seus dòlars a lires per frenar la forta depreciació de la moneda turca, que aquest divendres torna a caure (ha arribat a enfonsar-se un 12% contra el dòlar) i que acumula ja pèrdues de gairebé el 40% aquest any.

En concret, ha reclamat als turcs que treguin tots els seus estalvis en divises estrangeres i or i els canviïn per lires, perquè creu que "aquesta serà la resposta més efectiva contra Occident". "Ho dic una vegada més. Si hi ha algú que té dòlars o or sota el coixí, que el canviï per lires als nostres bancs. Aquesta és una batalla nacional, domèstica", ha dit Erdogran, que considera que la depreciació de la moneda de Turquia té un responsable, els EUA, que ja va assenyalar aquest dijous en qüestionar les pressions econòmiques del Govern de Donald Trump.

"Si hi ha algú que té dòlars o or sota el coixí, que el canviï per lires als nostres bancs", ha reclamat Erdogan

"És un problema nacional. Però hi haurà una resposta de la meva nació contra aquells que estan lliurant una guerra econòmica contra nosaltres", ha assegurat el mandatari turc, que aquest dijous va demanar als seus conciutadans que "no es preocupin" per la caiguda de la lira, perquè no era més que una campanya dels seus adversaris. "S'estan duent a terme diverses campanyes. No els feu cas", va dir Erdogan, que va demanar no oblidar que "si ells tenen els seus dòlars, nosaltres tenim la nostra gent, el nostre Déu. Estem treballant dur. Mireu el que érem fa 16 anys i on som ara", ha remarcat.

Aquest divendres, el president turc ha assegurat que el país té alternatives suficients per combatre aquesta guerra econòmica amb els EUA, encara que no ha donat detalls de com podrien fer-ho. El que sí que ha deixat clar és que "el dòlar no bloquejarà el nostre camí", recull Reuters. Segons Erdogan, Turquia s'enfronta a una volatilitat financera artificial, de manera que la gent no ha de prestar molta atenció als preus de les divises, sinó centrar-se en el "panorama general". També ha assegurat que l'augment de la producció, les exportacions i l'ocupació són la millor resposta als desafiaments del país.

Precisament aquest divendres Turquia ha presentat un pla econòmic per als pròxims 100 dies per frenar la caiguda de la lira. El ministre de Finances, Berat Albayrak, ha defensat en una roda de premsa a Istanbul les decisions de política monetària del Banc Central de la República de Turquia (CBRT), tot i que una de les crítiques més esteses és que estan totalment intervingudes. Encara que ho ha desmentit. "Les polítiques monetàries han de ser totalment independents. S'ha de mantenir el principi d'una política monetària totalment independent, perquè la independència del banc central és de vital importància per a l'economia de Turquia", ha dit Albayrak.

Segons ha explicat, les noves mesures "transformaran" l'economia turca, que comptarà amb una "infraestructura estratègica i potent", recull Bloomberg. El Govern promourà un "equilibri pressupostari més poderós" que serà resultat de la transformació del país gràcies a l'esmentat pla, que com a primer objectiu s'ha marcat contenir l'elevada inflació del país. També, per aconseguir l'equilibri, s’imposarà una política fiscal més estricta i es tractarà de contenir el dèficit per compte corrent. I és que actualment Turquia depèn, i molt, del finançament extern.

El país, ha assegurat Albayrak, mantindrà una "disciplina fiscal molt seriosa" per assolir els objectius de cap d'any. Just quan Turquia feia aquest anunci, Trump ha llançat un dels seus incendiaris tuits per anunciar que ha ordenat que els EUA dupliqui els aranzels sobre l'alumini i l'acer turcs.

Noticias relacionadas

contador