• El president esmenta també la debilitat de la lira turca per justificar la seva mesura
trump 2546104 1280

Donald Trump no s'atura i fica més pressió a Turquia a causa del seu conflicte diplomàtic per l'arrest en sòl turc d'un pastor evangèlic nord-americà.

"Acabo d'autoritzar duplicar els aranzels sobre acer i alumini pel que fa a Turquia, ja que la seva moneda, la lira turca, es deprecia ràpidament contra el nostre fort dòlar. L’(aranzel) a l'alumini ara serà del 20% i el de l'acer del 50%. Les nostres relacions amb Turquia no són bones en aquest moment!", ha publicat al seu compte oficial de Twitter.

Una delegació turca enviada dimarts passat a Washington va tornar a la capital otomana amb les mans buides després de la trobada d'alt nivell mantinguda amb les autoritats nord-americanes amb l'objectiu de rebaixar la tensió que ha caracteritzat les relacions bilaterals durant els últims anys i que ha culminat amb la imposició de sancions per part de Washington a Ankara.

Les relacions entre els dos països s'han enterbolit arran del cas de Fetulá Gulen, un clergue turc exiliat als Estats Units des dels anys 90 al qual el govern de Recep Tayyip Erdogan acusa del fallit cop d'Estat de 2016. Turquia reclama la seva extradició, alguna cosa al qual Washington encara no ha respost.

Durant l'últim episodi, la Justícia turca va rebutjar la setmana passada un recurs del pastor nord-americà Andrew Brunson, acusat d'espionatge i terrorisme pels seus suposats vincles amb Gulen, per ser alliberat mentre continua el judici celebrat en contra seu.

En resposta, el Departament del Tresor va sancionar els ministres de Justícia i Interior turcs, Abdulhamit Gul i Suleyman Soylu, respectivament. La nació euroasiàtica, per la seva banda, ha amenaçat amb "una resposta equivalent".

La lira turca ha arribat a caure aquest divendres més d'un 13% en la seva cotització enfront del dòlar, i ha aconseguit així un pitjor encreuament de 6,2860 lires per cada 'bitllet verd', davant la falta de resultats en les recents converses entre Ankara i Washington.

El president turc, Erdogan, ha comentat per la seva banda que "no perdrem la guerra econòmica", però la veritat és que l'economia turca està sent una de les més afectades per la fortalesa del dòlar i la crisi política que manté amb els EUA.

En referència a això, Bart Hordijk, analista de Monex Europe, assenyala que el fracàs de la visita turca a Washington i l'aparent incapacitat o manca de voluntat del banc central otomà de donar suport a la seva moneda "han estat massa per a la lira turca", que cau a tal velocitat que "el primer que se m'ocorre és un paracaigudes que eviti que s'estavelli contra el terra".

"Aquest paracaigudes podria ser una gegantesca pujada dels tipus d'interès d'almenys 500 punts bàsics per calmar els mercats i demostrar el clar compromís del Banc Central de Turquia de donar suport a la divisa", afegeix.

Noticias relacionadas

contador