ep el portavoz de erc gabriel rufian durante su intervencion en el pleno del congreso que debate
Pool

El portaveu parlamentari d'ERC, Gabriel Rufián, ha anunciat aquest dimarts que el seu grup ha arribat a un preacord amb el Govern de Pedro Sánchez per donar suport als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2021, actualment en tràmit parlamentari. Si el suport dels republicans catalans es confirma, l'Executiu comptaria amb la majoria suficient per tirar endavant els comptes, després dels acords que ha segellat amb PNB i Bildu (encara que aquest últim ha de ratificar la militància).

Rufián, en roda de premsa des del Congrés, ha explicat algunes de les mesures que contempla el preacord per al suport de la formació independentista als PGE. La que més ha cridat l'atenció és la referent al compromís de l'Executiu per acabar amb el "paradís fiscal de Madrid". Segons el dirigent català, l'Executiu central s'ha avingut a "acabar amb el dúmping fiscal a Madrid", amb el "paradís fiscal de facto que la dreta s'ha muntat a Madrid".

Així mateix, en matèria tributària les dues parts han acordat una reforma de l'impost a les grans fortunes, així com la creació de comitè bilateral per emprendre una reforma fiscal "progressiva i justa".

Pel que fa als autònoms, Rufián ha explicat que ERC ha acordat amb Sánchez i amb els seus l'"ampliació de moratòria del pagament de cotitzacions a la Seguretat Social fins al març del 2021", és a dir, un trimestre més, i la formació catalana ha arrencat a Govern el "compromís d'anar ampliant-ho en funció de les circumstàncies".

D'altra banda, en matèria de beques s'ha acordat la "liquidació del deute existent en la gestió de beques i ajudes a l'estudi existent des de l'any 2005", una mesura que suposarà "més recursos per combatre la desigualtat en l'accés a la educació".

SE SUPRIMEIX EL CONTROL FINANCER SOBRE CATALUNYA

Però per a ERC, sens dubte, la mesura més "important" és la del final del control financer de l'Estat sobre Catalunya que va posar en marxa el Govern del PP el 2015. "El final del 155 financer aplicat per Rajoy i Montoro des de 2015", ha remarcat Rufián, que ha dit que amb això s'acabarà amb una" etapa negra per al dia a dia de la gent" a la regió.

"Acaba la tutela i l'abús austericida a la Hisenda catalana", ha insistit el dirigent d'ERC, que ha dit que això "potenciarà una cosa que és important: donarà eines socials al futur govern de la Generalitat sorgit de les urnes el proper 14 de febrer".

Malgrat tot, el portaveu d'Esquerra ha insistit que això és un preacord, i que encara "seguim negociant altres punts, bastants més" rellevants" que "en les pròximes hores podrem anunciar", sense donar més detalls de les mesures acordades, ni tan sols de les anunciades. Com ha dit Rufián això és només "una part del que s'ha negociat, parlat i pactat", però s'ha fet seguint "dues guies en la negociació". D'una banda, "intentar extreure el màxim de millores per a la gent", i de l'altra, "el màxim d'eines per a la Generalitat".

"Hi ha un 'mentrestant', entre els teus fins, objectius, somnis, i el dia a dia. I aquest 'mentrestant' cal gestionar-lo, governar. Això no ens fa menys independentistes, menys republicans o menys d'esquerres", ha justificat Rufián, que ha reconegut que ara per ara "hi ha molt poc marge per a la màgia".

contador