ep archivo   un cliente realiza la compra en un supermercado 20221222120804
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

Els preus van tornar a registrar pujades generals a l'abril. Després de les baixades dels últims mesos, la inflació es va elevar al quart mes de l'any fins al 4,1%, xifra que suposa sis dècimes per sobre del mes anterior i vuit més en comparació amb la de fa un any (no pujava tant en un mes des del maig del 2022), segons l'indicador avançat de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La taxa subjacent, però, trenca la ratxa i cau.

Estadística assenyala que aquesta evolució es deu, principalment, al fet que el descens dels preus de l'electricitat és menor que el registrat l'abril del 2022, i a l'augment dels carburants, que van baixar l'abril de l'any anterior.

En sentit contrari destaca el comportament dels aliments i begudes no alcohòliques, els preus dels quals augmenten menys aquest mes que a l'abril del 2022.

Per la seva banda, la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) disminueix nou dècimes, fins al 6,6%.

Pel que fa a l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH), a l'abril, la taxa puja fins a situar-se al 3,8%, set dècimes superior a la registrada el mes anterior.

"Després de dos anys consecutius d'un fort creixement del 5,5% el 2021 i el 2022, amb el creixement registrat aquest primer trimestre, Espanya ha assolit pràcticament el nivell de PIB previ a la pandèmia, que és l'últim indicador pendent de recuperar, ja que la resta estan molt per sobre, com és el cas de les dades d'ocupació, l'atur juvenil, la inversió i la productivitat per hora treballada", ressalta la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño.

Afegeix que, "en un context internacional de gran incertesa, marcat per les conseqüències de la guerra de Rússia a Ucraïna, l'economia espanyola continua demostrant la seva solidesa i resiliència". I considera que, "després de la important baixada de la inflació de dos punts i mig al març, tal com estava previst, la inflació general ha repuntat per l'efecte base en comparar-se amb el mes durant el qual es va introduir la bonificació als carburants i la resta de mesures del decret del 29 de març del 2022".

Les dades definitives de l'Índex de Preus de Consum (IPC) del mes d'abril seran publicades per l'INE el proper 12 de maig.

Noticias relacionadas

contador