ep archivo   carro de la compra en un supermercado
AYUNTAMIENTO DE LA RINCONADA - Archivo

Els preus registren al març un important descens. La inflació registra una retallada de 2,7 punts respecte al mes anterior i l'Índex de Preus de Consum (IPC) es col·loca al 3,3%, xifra que suposa el seu valor més baix des de l'agost del 2021, segons les dades avançades per Institut Nacional d'Estadística (INE).

Segons detallen, el descens registrat és conseqüència principalment que els preus de l'electricitat i dels carburants van augmentar el març del 2022 i aquest mes disminueixen.

A més, vol dir trencar la ratxa de dos mesos consecutius de preus a l'alça. De fet, la taxa general d'inflació no havia baixat tant en un mes des del maig del 1977.

Per la seva banda, la inflació subjacent, l'índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics, també es frena fins al 7,5%, una dècima per sota, però es manté en els valors més alts en més de 40 anys.

Aquesta setmana, la vicepresidenta segona i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ja avançava que "tot apunta que la inflació baixarà aquest mes de març", assegurant també que els preus "estabilitzaran a partir de l'estiu". "Les mesures que ja estan en marxa tenen recorregut, estan sent eficaces, però hem de seguir molt vigilants, especialment per la resistència a la baixa dels preus dels aliments", afegia.

D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) se situa al març al 3,1%, gairebé tres punts inferior a la registrada al febrer.

L'INE donarà a conèixer la dada definitiva de la inflació el proper 14 d'abril.

Per als analistes de Bankinter, "sorprèn" la variació de la taxa general, "encara que s'esperava un descens per l'efecte mirall amb un mes de març del 2022 durant el qual la inflació va augmentar davant l'inici de la guerra a Ucraïna", diuen. Tot i això, destaquen que la referència subjacent "es manté molt elevada i posa de manifest que l'augment de costos continua traslladant-se als preus de béns i serveis". Les seves estimacions apunten a una taxa mitjana del 4,3% el 2023 i del 2,8% el 2024.

Noticias relacionadas

contador