ep ciberseguridad en las empresas
TELEFÓNICA

Durant els dies de Black Friday, seran moltes les persones que vegin ofertes al·lucinants a Internet o els arribin correus relacionats amb problemes de pagament amb la seva targeta. Doncs bé, aquests i molts altres mètodes engloben el món de phishing que, tant en aquesta setmana com el període nadalenc, tractarà d'enganyar la gent. Així ho ha fet saber l'empresa de telecomunicacions Cisco, que, en un estudi, tracta d'advertir sobre els perills de comprar a Internet durant les dates més assenyalades.

Segons la multinacional, aquesta activitat delictiva, que consisteix a robar informació bancària als usuaris d'Internet, ha augmentat un 40% respecte al 2019. Aquest increment es deu fonamentalment al major ús d'internet derivat del confinament domiciliari i les dures restriccions per la pandèmia durant el segon trimestre.

Així mateix, a part de l'scam, engany pel qual s'ofereixen productes inexistents o falses, el phising augmenta notablement entre els mesos de novembre i gener, període que comprèn les compres de Nadal i el Black Friday. L'èxit d'aquest mètode depèn en gran mesura de l'enginy per enganyar els usuaris, que segons Talos (filial de ciberintel·ligència de Cisco) s'ha crescut durant la crisi del coronavirus.

COMPTE AMB ELS CORREUS ELECTRÒNICS

En el cas dels correus electrònics, principal mitjà dels estafadors per robar 'informació, Espanya és el país amb major percentatge d'incidents de seguretat a Europa, amb un 54%, mentre que la mitjana europea sobre problemes relacionats amb obrir correus no desitjats és d'un 41%.

En el cas del consum, els correus enganyosos solen promocionar ofertes per temps limitat o preus gairebé irrisoris. Aquests contenen enllaços que et redirigeixen a webs amb malware, que poden afectar tant el mòbil com el PC, i aconseguiran robar tot tipus d'informació bancària de l'usuari. Sobre les xarxes socials, avisa que està augmentant el nombre d'anuncis amb ofertes "massa bones per ser veritat", l'impacte de les quals pot amplificar durant els dies de Black Friday.

En un estudi de la mateixa companyia el 2019 ja alertava d'aquests perills. El 70% dels enquestats van afirmar que cada vegada és més difícil protegir-se d'aquest tipus d'atacs, l'impacte econòmic dels quals el 2018 va ser de 1.300 milions de dòlars.

AMAZON, EL GANXO DELS CIBERDELINQÜENTS

La multinacional de ciberseguretat nord-americana Webroot aclareix en un recent estudi que Amazon s'està convertint en la plataforma més usada pels ciberdelinqüents per estafar els consumidors.

Pel que fa a l'octubre, període durant el qual es van celebrar els dies de promocions de la web, el nombre de casos de phising relacionats amb Amazon va augmentar un 64%. Si comparem les dades amb les de 2019, la xifra d'atacs cibernètics va augmentar un 101%, i un 106% respecte al mes de novembre de l'any anterior.

RECOMANACIONS PER AL BLACK FRIDAY

L'informe elaborat per Cisco inclou un pla amb diversos consells per intentar evitar aquests atacs a la informació dels usuaris durant el Black Friday. Entre els més destacats, l'empresa recomana estar atent als correus 'ganga' que puguin cridar la nostra atenció, desconfiar de correus relacionats amb el banc, evitar omplir formularis en els quals sigui necessari posar dades personals o intentar no realitzar compres des de xarxes wifi obertes o desconegudes.

En aquesta línia, Martin Lee, Cap Tècnic del Grup d'Intel·ligència i Investigació de Seguretat de Cisco Talos, comenta que "tot i que les estafes i ciberamenaces tradicionals seguiran afectant els consumidors, han d'estar especialment atents als productes i llocs web falsificats durant la temporada de compres nadalenques"." És important desconfiar de missatges 'ganga', urgents i relacionats amb compres que no hem fet", afegeix.

Per la seva banda, l'empresa en línia de serveis legals reclamador.es s'ha establert en un comunicat diverses indicacions a l'hora de realitzar les nostres compres durant el Black Friday. Afirma que, tant en grans establiments com en petits comerços, hem d'estar atents del que se'ns vengui i de les factures que emetin després de la transacció.

Quan els consumidors facin les seves compres, deuen, segons la companyia, analitzar la política de l'empresa en cas de devolució, examinar la garantia legal dels productes adquirits, reclamar les compres en webs amb seu tant dins com fora d'Espanya o la UE, i exigir un tiquet de compra per a l'adquisició d'aquest producte.

Noticias relacionadas

contador