yen285

La setmana ha arrencat tranquil·la al mercat de les divises, amb l'euro/dòlar consolidant els abruptes batzegades de les últimes jornades al voltant dels 1,23 dòlars. L'acció s'ha traslladat a la lliura, que es deixa portar per les notícies prèvies a la cimera entre Londres i Brussel·les de finals de mes, i el ien, que s'ha vist afectat per la tempesta política que plana sobre el primer ministre nipó Shinzo Abe.

La gana pel risc va esperonar dilluns les compres en la moneda britànica, que va aconseguir sobrepassar els 1,39 dòlars per primera vegada des del passat dijous. A més, la moneda es va veure apuntalada pel comentari del ministre del Brexit, Robin Walker, que va exhibir el seu optimisme sobre el fet que el Regne Unit i la Unió Europea (UE) estan molt a prop d'arribar a un acord per implementar el Brexit. Això no obstant, els nervis han limitat les compres i el cable (lliura/dòlar) torna a caure aquest dimarts cap als 1,3880 dòlars.

Les converses que es desenvoluparan a la capital belga el 22 i 23 de març seran claus per a la següent fase de l'abandonament del país del bloc comunitari i els analistes esperen que la lliura es vegi notablement afectada per qualsevol notícia referent a això. A més, els experts destaquen que hi ha molt soroll al voltant de la moneda britànica, amb els inversors descomptant un 70% de possibilitats que el Banc d'Anglaterra pugi els tipus durant la seva pròxima reunió, també el 22 de març.

EL IEN, AFECTAT PER L’ ESCÀNDOL DE SHINZO ABE

El dòlar torna a reprendre el seu avanç contra el ien, després que l'escàndol polític al voltant del primer ministre del Japó hagi animat les compres, per l'anticipació que els 'Abenomics' arribin a la seva fi. La moneda nord-americana també avança en l'índex que mesura el seu acompliment contra una cistella de sis divises rivals, en una jornada durant la qual s'esperen les dades d'inflació dels EUA.

El 'bitllet verd' es canvia de mans a prop dels 107,00 iens, després que la divisa nipona hagi aconseguit remuntar més d'un 0,5% enfront del dòlar, fins a un màxim, durant la sessió, als 106,30 iens, en un moment en què planen dubtes "sobre la capacitat d'Abe de portar el timó en un moment crucial per al Japó tant econòmicament com políticament", indica Boris Schlossberg, analista de BK Asset Management. "L'economia del Japó sembla estar sortint finalment del seu malson deflacionista de dècades, mentre que al mateix temps s'enfronta riscos geopolítics amb Corea del Nord", afegeix.

Durant gairebé un any, havien circulat rumors que Abe i la seva dona, Akie Abe, havien afavorit un grup del sector de l'educació per quedar-se amb aquestes propietats governamentals. Fins ara, però, havia aconseguit esquivar l'assumpte i anava camí a convertir-se en el primer ministre més longeu en el càrrec. Però la pressió s'ha incrementat sobre el mandatari nipó després que hagi transcendit que el ministre d'Economia, Taro Aso, va alterar diversos documents que van passar tràmits parlamentaris, eliminant el seu propi nom, el d'Abe i la seva dona.

Aquestes informacions podrien dinamitar les seves opcions de mantenir el lideratge en el Partit Liberal Democràtic, en les primàries que se celebren al setembre. Habitualment, el primer ministre s'assegura obtenir el suport necessari per mantenir la presidència del partit en aquest tipus de votacions, però el cas de prevaricació podria forçar-lo a declinar repetir al capdavant dels demòcrates nipons i l’invalidaria per a un tercer mandat com a primer ministre del país.

Noticias relacionadas

contador