• El ministre de finances Taro Aso, també s'ha vist esquitxat pel presumpte cas de prevaricació
shinzo abe

Un complex escàndol polític amenaça la continuïtat del primer ministre del Japó, Shinzo Abe, en el seu càrrec. Per als mercats financers, en demostrar-se la seva implicació en un cas de tracte de favor a un empresari de la ultra-dreta, que hauria comprat unes terres del govern a un preu molt menor del estipulat, pot significar la fi de les seves mesures econòmiques, conegudes com 'Abenomics'.

Durant gairebé un any, havien circulat rumors que Abe i la seva dona, Akie Abe, havien afavorit un grup del sector de l'educació per quedar-se amb aquestes propietats governamentals. Fins ara, però, havia aconseguit esquivar l'assumpte i anava camí a convertir-se en el primer ministre més longeu en el càrrec. Però la pressió s'ha incrementat sobre el mandatari nipó després que hagi transcendit que el ministre d'Economia, Taro Aso, va alterar diversos documents que van passar tràmits parlamentaris, eliminant el seu propi nom, el d'Abe i la seva dona.

Aquestes informacions podrien dinamitar les seves opcions de mantenir el lideratge en el Partit Liberal Democràtic, en les primàries que se celebren al setembre. Habitualment, el primer ministre s'assegura obtenir el suport necessari per mantenir la presidència del partit en aquest tipus de votacions, però el cas de prevaricació podria forçar-lo a declinar repetir al capdavant dels demòcrates nipons i l’invalidaria per a un tercer mandat com a primer ministre del país.

ELS 'ABENOMICS' EN PERILL

La tempesta política que plana sobre el Japó ha tingut escassa repercussió als mercats, per ara, amb el Nikkei avançant 0,66% al tancament d’aquest dimarts. El ien, en canvi, sí que ha notat l'anticipació dels inversors davant la possibilitat que si Abe no repeteix com a primer ministre, es posi en risc les polítiques ultra-expansives que va arrencar el 2012, que inclouen abaratir el ien.

La divisa nipona ha aconseguit remuntar més d'un 0,5% enfront del dòlar, fins a un màxim durant la sessió als 106,30 iens, en un moment en què planen dubtes "sobre la capacitat d'Abe de portar el timó en un moment crucial per al Japó tant econòmicament com políticament", indica Boris Schlossberg, analista de BK Asset Management. "L'economia del Japó sembla estar sortint finalment del seu malson deflacionista de dècades, mentre que al mateix temps s'enfronta riscos geopolítics amb Corea del Nord", afegeix.

La incertesa es mantindrà durant els propers mesos, almenys fins al setembre. Si Abe és capaç d'acabar el seu mandat "ordenadament" pot prestar el seu suport a un successor compromès amb els "Abenomics", segons explica Tobias Harris, de Teneo Intelligence, en declaracions a la CNBC. "Però si dimiteix prematurament, tindrà menys control sobre el procés", afegeix.

contador